ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

Objavljeni rezultati ispita državne mature 2010./2011

Maturanti položili s prosječnom trojkom, dominiraju dvojke iz Hrvatskog i stranog jezika

Pregledom presjeka ovogodišnje državne mature može se reći da drugu godinu za redom državna matura nije položila, preciznije maturanti nisu položili. Obrazovni sustav očito nije prilagođen novim pravilima ili maturanti ne shvaćaju državnu maturu dovoljno ozbiljno. Prosjek se vidi u ocjeni 3 (dobar) za što je bilo potrebno točno odgovoriti na manje od 55% ispitnih pitanja. Za zadovoljiti donji prag, tj. dobiti prolaznu ocjenu bilo je dovoljno uspješno riješiti 27% ispitnih zadataka, što nije uspjelo odraditi više od 10000 maturanata.
Ukupni rezultat gledano po statistikama puno su lošiji nego prošle godine. Primjer je očit na osnovnoj razini Hrvatskog jezika gdje se u odnosu na prošlu godinu prepolovio broj maturanata s vrlo dobrom ocjenom, a učetvorostručio broj maturanata sa dovoljnom ocjenom. Ovaj rezultat je katastrofalan kad se pogleda što se zahtjeva od maturanata na osnovnoj razini Hrvatskog jezika - osnovna pismenost. Slično se dogodilo i sa engleskim jezikom, dok je matematika ostala kao jedini svijetli primjer ipak solidnog znanja.

Detaljni pregled prosjeka ocjena možete pogledati ovdje

ponedjeljak, 20. lipnja 2011.

Zapanjujuća preobrazba najmaturantice

Pogledajte kako smo sredili našu najmaturanticu!

Klaru Lešković, prvu pobjednica našeg natječaja za najmaturanticu kojoj smo poklonili cjelokupni outfit za njezinu maturalnu zabavu, poveli smo u sređivanje za slavljenje završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Klaru je na naš natječaj prijavila sestra Ivana, kako bi joj dala priliku da u potpunosti zabljesne na svojoj maturalnoj zabavi. Naš stručni redakcijski tim izabrao ju je zbog iznimnih postignuća u školovanju.

Klara je odlična učenica, pohađa srednju Hotelijersko turističku školu u Zagrebu te i glazbenu školu Zlatka Balokovića, a kao jedna od najboljih učenika u školi, imala je priliku sudjelovati u projektu British Council-a u Engleskoj, gdje je razmjenjivala svoje znanje i iskustvo o turizmu. Također je osvojila drugo mjesto na međunarodnom natjecanju AEHT - natjecanje hotelijersko turističkih škola i fakulteta, u Portugalu.

Video pogledaj ovdje.

Izvor: Net.hr

petak, 17. lipnja 2011.

Polaganje državne mature u jesenskome roku.

Polaganje ispita državne mature uz prilagodbu ispitne tehnologije u jesenskome roku.

a) Za sve učenike kojima je prilagodba ispitne tehnologije bila odobrena u ljetnome
roku državne mature 2010./2011., a koji pristupaju ispitima u jesenskome roku
potrebno je dostaviti popunjeni obrazac zahtjeva za prilagodbu (nalazi se na mrežnoj
stranici u dijelu za ispitne koordinatore) . Obrazac se dostavlja preporučenom poštom
na adresu: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Trg M. Marulida
18, 10 000 Zagreb, s naznakom „P 2011-09“
Rok za dostavu obrasca je 15. srpnja 2011. godine.

Ostale obavijesti pročitajte ovdje

ponedjeljak, 13. lipnja 2011.

Studenti ne znaju upotrebljavati veliko i malo slovo

Baš nitko od 329 studenata nije riješio test pismenosti. Čak ni studenti kroatistike

Studenti su najviše griješili na osnovnim stvarima poput upotrebe velikog i malog slova

Hrvatski studenti, budući akademski građani zabrinjavajuće su nepismeni, pokazali su rezultati testa poznavanja pravopisne i gramatičke norme koji su početkom ove godine na uzorku od 329 studenata proveli supružnici doc. dr. Marko Alerić s Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta i doc. dr. Tamara Gazdić-Alerić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Svako drugo netočno
Testiranje je provedeno u sklopu tehnologijskog projekta Ministarstva znanosti pod nazivom “Razvoj, standardizacija i psihometrijska validacija testova kognitivnih sposobnosti”, a u njemu su sudjelovali studenti prve i četvrte godine Filozofskog, Pravnog, Katoličko-bogoslovnog i Učiteljskog fakulteta.

Izvor: Jutarnji.hr

subota, 11. lipnja 2011.

Ljetne pripreme za jesenski rok

Obavijest maturantima koji nisu položili državnu maturu!

Presto centar organizira brze ljetne pripreme za državnu maturu koje počinju od 8. kolovoza. Pripreme će se održavati za slijedeće predmete, viša i niža razina: Matematika, Hrvatski i Engleski jezik. Ostali predmeti mogu se prijaviti individualno.

Radi malih grupa broj slobodnih mjesta je ograničen, stoga ne čekajte prijavite se ODMAH! Za prijavu kliknite OVDJE! Ili nas nazovite na 01 / 457 25 07.

petak, 10. lipnja 2011.

Naruči skripte za državnu maturu!


Presto centar posebnu je pažnju posvetio pripremanju maturanata za razredbene / prijemne ispite i državnu maturu. Do sada su svake godine maturanti, polaznici priprema imali iznimno dobre rezultate i često su se nalazili među prvima na upisnim listama. Sada prenosimo svoje dugogodišnje iskustvo i na pripremne materijale za državnu maturu.


Zašto odabrati Presto skripte za državnu maturu:
- sažeto i sistematizirano gradivo napravljeno na osnovu i prošlogodišnjih nacionalnih ispita, probne državne mature i dosadašnjih pripremnih materijala
- odgovorena ispitna pitanja, više stotina ispitnih pitanja odgovoreno uz postupke rješavanja
- skripte su radili profesori i predavači Presto centra te su u njih prenijeli svoje dugogodišnje iskustvo 
- skripte se koriste na pripremama u Presto centru što garantira visoku kvalitetu
- više od ukupno 600 stranica sažetog gimnazijskog gradiva pažljivo odabranog kako bi izvukli najbitnije za kvalitetne samostalnu pripremu


Provjeri skripte osobno ili pogledaj više o skriptama ovdje.

Google zaglupljuje studente?

Studenti našli krivca za to što su najgori

Nakon istraživanja koje je pokazalo da se na FER-u nalazi najlošija generacija u posljednjih šest godina, studenti su otvoreno priznali kako je razlog tome neučenje, kao i činjenica da su zbog Googlea postali copy-paste generacija.
''Znate onu poslovicu 'Google makes you stupid'? E, pa čini mi se da nas je Google sve oglupavio. Mi smo vam copy-paste generacija!'', opisao je student Filozofskog fakulteta Mislav Tomljanović porazno istraživanje koje pokazalo da je Fakultet elektronike i računarstva pohađa do sada najlošija generacija studenata.

Izvor: Net.hr

četvrtak, 9. lipnja 2011.

Maturantu poništen test zbog viška znanja!?

Povjerenstvo mu je oduzelo 8 bodova. Karlu je isto toliko nedostajalo do maksimalnog broja bodova

ZAGREB - Nakon što je riješio većinu testa na državnom natjecanju iz povijesti koje je početkom svibnja održano u Poreču, Karlo Lugomer, nadareni 18-godišnji maturant XV. gimnazije (MIOC-a) iz Zagreba, počeo je rješavati dio zadataka iz skupine “kronologija”.

Zatražio objašnjenje
“U sljedećim zadacima poredajte kronološki navedene pojmove, događaje, procese ili osobe upisivanjem rednih brojeva od 1. do 5. na praznu crtu iza slova, tako da broj 1. označava najstariji, a broj 5. najmlađi”, glasila je uputa ispred tih zadataka.

Kako bi olakšao rješavanje, Lugomer je kraj svakog od ponuđenih događaja napisao godinu. Pitanja su mu bila poznata, točno ih je riješio. Međutim, nakon objavljivanja razultata oblio ga je hladan znoj.

- Ti točni odgovori nisu mi priznati. Bio sam u šoku jer sam bio 100 posto siguran da sam točno odgovorio - kaže Lugomer.

Zatražio je objašnjenje od članova Povjerenstva državnog natjecanja iz povijesti i dobio obrazloženje koje ga je još više šokiralo.

“Već godinama postoji praksa skidanja bodova onima koji pišu po testu bilo što osim odgovora”, odgovorili su mu.

Izvor: Jutarnji.hr

Porazni rezultati iz Hrvatskog jezika

Državna matura: Sve nepismeniji, tek 103 učenika za čistu peticu

I ovogodišnji eseji dokazali da je svaka nova generacija nepismenija od prošle

Svaka nova generacija maturanata nepismenija je od prethodne, uvriježeno je mišljenje u javnosti. To potvrđuju i rezultati koje su ovogodišnji maturanti ostvarili u pisanju eseja iz hrvatskoga jezika. Samo 103 maturanta od njih 21.329, koliko je esej pisalo na višoj razini, uspjelo ga je napisati za maksimalnih 40 bodova. Na osnovnoj razini esej je pisalo 13.265 učenika, a 40 bodova uspjelo je osigurati samo desetero.

To su znatno lošiji rezultati od njihovih prošlogodišnjih kolega. Tada su esej za 40 bodova na višoj razini napisala 182 maturanta, a na osnovnoj dvostruko više nego ove godine – 40 bodova tada je osiguralo 20 učenika. Kad bi se esej ocjenjivao posebno, a ne samo vrednovao kao dio testa iz hrvatskog jezika, prosječna ocjena bila bi nategnuta trojka. Prosječan broj bodova ostvarenih na eseju prošle godine bio je bolji i na višoj i na osnovnoj razini.

– Ispada tako da su djeca sve nepismenija i sve manje zainteresirana za čitanje. Mladi sve manje prihvaćaju stari način čitanja, a zašto je tako, treba istražiti. Testovi znanja ne mogu dati odgovore na to. Djeca se više koriste modernim tehnologijama, sklonija su kraćim informacijama, kratkim formama – objašnjava ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Izvor: vecernji.hr

Dobrodošli na blog stranicu Presto centra!

Presto centar je vodeći zagrebački centar koji priprema maturante za najvažniji ispit - državnu maturu! Na ovom blogu ćemo redovno objavljivati sve bitne informacije vezane uz državnu maturu kako bi vam pomogli da se što lakše pripremite za jedan od najvažnijih ispita u vašem životu.
Pratite nas i položite državnu maturu s najboljim uspjehom!