srijeda, 31. kolovoza 2016.

Objavljena rješenja izbornih predmeta jesenskog roka državne mature

Više od pet tisuća kandidata do kraja tjedna polaže ispite jesenskoga roka državne mature. Predmet s najviše kandidata je matematika B razine koju će sutra polagati 2.342  kandidata.

Hrvatski je već riješen i prema nekim komentarima na jesenskom je roku bio nešto teži. Maturantima je problem bio i što se esej pisao istoga dana kao i ispit zbog čega je mnogima koncentracija pala. Tema eseja više razine bila je usporedba romana Vjenceslava Novaka 'Posljednji Stipančići' i 'Bijeg' Milutina Cihlara Nehajeva. Što se niže razine tiče, trebalo je obraditi dvije pjesme - Matoševu 'Utjehu kose' i'Otkud modre oči', Stanka Vraza.

Što se tiče izbornih predmeta, logika, glazbeni, etika, geografija, sociologija i filozofija već su riješeni. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja za te je predmete objavio na svojim stranicama ispitne knjižice pa svi kandidati mogu provjeriti rješenja. 

srijeda, 24. kolovoza 2016.

Nagrađeni najbolji maturanti 2016. godine

Trideset najboljih maturanata ovogodišnjeg ljetnog roka državne matre dobilo je Nagradu Soljačić te priznanja MZOS-a. Nagradu Soljačić, u iznosu od pet tisuća američkih dolara, osvojio je Nikola Jalšenjak, iz XV. gimnazije u Zagrebu ostvarivši najbolji rezultat na ispitima iz matematike, hrvatskog jezika na višoj, A razini  i fizike. Nagradu mu je osobno dodijelio Marin Soljačić, utemeljitelj Nagrade i donator, profesor na Odsjeku za fiziku na prestižnom Massachusetts Institute of Technology te Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Za izniman rezultat iz ispita hrvatskog jezika, matematike i obveznog stranog jezika na višoj, A razini, nagrađeno je 30 maturanata. Ministar Šustar i profesor Soljačić uručili su im priznanja MZOS-a i tablet računala. U nastavku je cijeli popis nagrađenih maturanata:

Ema Slapničar, III. gimnazija, Split
Kristijan Rupić, XV. gimnazija, Zagreb
Jelena Nemčić, II. gimnazija, Zagreb
Joško Bilandžić, II. gimnazija, Zagreb
Filip Konić, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka
Alisa Zobel, Srednja škola Tina Ujevića, Kutina
Goran Petrak, V. gimnazija, Zagreb
Mirna Đurić, V. gimnazija, Zagreb
Morana Belović, VII. gimnazija, Zagreb
Nikola Jalšenjak, XV. gimnazija, Zagreb
Mate Gašparini, Srednja škola Mate Balote, Poreč
Anabela Ljubić, I. gimnazija, Varaždin
Tin Vukušić, III. gimnazija, Split
Klara Bosnić, III. gimnazija, Split
Barbara Puzek, XV. gimnazija, Zagreb
Nikola Anić, XV. gimnazija, Zagreb
Domagoj Bradač, XV. gimnazija, Zagreb
Ana Vladić, V. gimnazija, Zagreb
Ilan Nestić, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb
Matea Liskij, XV. gimnazija, Zagreb
Magdalena Vlajčić, II. gimnazija, Zagreb
Magdalena Boban, III. gimnazija, Split
Karmen Jeričević, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb
Ana Dudaš, II. gimnazija, Zagreb
Jakov Emanuel Bogdanić, Privatna klasična gimnazija s pravom javnosti, Zagreb
Viktor Škorjanc, Prirodoslovna i grafička škola, Rijeka
Dorja Cepetić, V. gimnazija, Zagreb
Daria Brtan, XV. gimnazija, Zagreb
Helena Čeović, V. gimnazija, Zagreb
Tamara Atelj, Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar

izvor: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

utorak, 23. kolovoza 2016.

Sutra počinje jesenski rok državne mature, evo što vas čeka

izvor: Facebook/Maturant
Ispitom iz logike sutra u 9:00 počinje jesenski rok državne mature. Točno tjedan dana kasnije piše se ispit iz obaveznog predmeta, hrvatskog jezika.

Prema komentarima s ljetnog roka, maturantima su na hrvatskom više problema radila pitanja iz književnosti nego gramatike. Osim toga, treba imati na umu da 50% ocjene iz hrvatskog jezika nosi i pisanje eseja. Tema eseja na A razini ljetnog roka bio je Povratak Filipa Latinovića, Miroslava Krleže. Dok su pristupnici B razine pisali na temu Shakespeareova Hamleta. Što se tiče problematičnog ispita iz književnosti i jezika, on traje 80 minuta, a na zadacima višestrukog izbora može se ostvariti maksimalno 80 bodova. Pitanja iz književnosti baziraju se na prepoznavanju vrsta i obilježja književnih tekstova, značajki pojedinih autora te razdoblja hrvatske i svjetske književnosti. Hrvatski se može ponavljati i preko aplikacije na kojoj se mogu naći sva pitanja koja su dosada bila na državnoj maturi.

Što se tiče matematike, ona je na rasporedu 1. rujna. Na osnovnoj razni na ljetnom roku, ispit se sastojao od  28 zadataka podijeljenih  u dvije cjeline, a ukupno je bilo moguće ostvariti maksimalno 40 bodova. Viša se razina sastojala od 30 zadataka, a maksimalan broj bodova bio je 60. Ispitne kataloge, zadatke s ljetnog roka i njihova rješenja možete pronaći ovdje. 

Od ostalih predmeta državne mature, engleski je na rasporedu u 31.kolovoza, fizika se piše 6.rujna, a istog datuma je i ispit iz politike i gospodarstva. Cijeli kalendar možete pogledati ovdje.  Konačna objava rezultata jesenskog roka je 20.09.

petak, 19. kolovoza 2016.

Obavijest maturantima koji su na jesenskom roku prijavili Pravni fakultet u Zagrebu

Prijavom Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studija Prava automatski se u sustavu prijavljuje Test u kojem se provjerava razumijevanje teksta i logično zaključivanje – pravni studij.
Podsjeća Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na svojim stranicama.

Prijava studija Prava moguća je do 4.09.2016., a do tada trebaju biti podmireni i troškovi naknade za polaganje ispita koji iznose 175,00 kn. Sam test provjere znanja održat će se 15.09.2016. Više o tome što vas očekuje na prijemnom možete pročitati ovdje. 

Iz Ncvvo-a podsjećaju i da se sve informacije vezane uz uplate mogu  dobiti pozivom na broj 01/4501 899 ili slanjem e-maila na adresu uplata.dm@ncvvo.hr

srijeda, 17. kolovoza 2016.

Datumi državne mature šk.god. 2016./2017.

Nova generacija maturanata već može raditi planove kako rasturiti državnu maturu, pogotovo jer se već znaju datumi pisanja ispita.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kalendar za ljetni rok školske godine 2016./2017. Rok počinje 6.lipnja ispitom iz psihologije, 8.lipnja na rasporedu je politika i gospodarstvo dok se fizika piše 13.lipnja. 

Što se tiče obaveznih predmeta, ispit iz hrvatskog jezika piše se 20.lipnja, a eseju treba pristupiti dan ranije, engleski je 16.06, a matematika 26.06. 

Cijeli kalendar možete pogledati ovdje. 

petak, 12. kolovoza 2016.

Ne zaboravite na obavezan liječnički pregled prije useljenja u domove!

Prije useljenja u studentske domove svi studenti trebaju obaviti obavezan liječnički pregled. Pregled se provodi zbog utvrđivanja zdravstvenih rizika za boravak u kolektivu.

Brucoši pregled obavljaju kod nadležnog školskog liječnika srednje škole koju su završili, dok studenti viših godina koji su ostvarili pravo na smještaj u studentskom domu, pregled obavljaju u nadležnim ambulantama školske i adolescentne medicine prema popisu. 

Zbog zdravstvenih razloga studenti mogu dobiti jednokrevetnu sobu, a zamolbe se mogu dostaviti nadležnim liječnicima fakulteta do 26. kolovoza. Što sve takva zamolba treba sačinjavati može se naći na stranicama Studentskog Centra. 

Povjerenstvo za utvrđivanje prava na smještaj u jednokrevetne sobe rezultate će objaviti do 16. rujna godine na webu SC-a i stranicama Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

utorak, 9. kolovoza 2016.

Četiri sveučilišta iz regije među tisuću najboljih u svijetu

izvor:Facebook/Sveučilište u Zagrebu
Među tisuću najboljih svjetskih sveučilišta prema istraživanju uglednog centra Webometrics svoje mjesto našla su i četiri iz regije.

Tako se na dosta visokom 286. mjestu našlo Sveučilište u Ljubljani. Zagrebačko sveučilište ga prati ali na 479. mjestu. Sveučilište u Beogradu je 536., a na popis tisuću najboljih ušlo je i Sveučilište u Novom Sadu koje je smješteno na 886. mjesto.

Lista je napravljena prema kriterijima prisutnosti sveučilišta u akademskom svjetu, broju objavljenih znanstvenih radova te broju akademskih radnika na sveučilištu.

Na prvom mjestu nema iznenađenja, najbolje sveučilište na svijetu je Harvard. Slijede ga Institut za tehnologiju iz Massachusettsa te Stanford.

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Vodič za brucoše medicine

izvor:Facebook/STUDMEF
Savjeti za učenje i polaganje ispita, kao i manje poznate činjenice o fakuletu - sve to studenti mogu naći na 60 stranica novog izdanja STUDOMEF-ovog Vodiča za brucoše. 

Prvi vodič za brucoše STUDMEF je izradio još 2001. i to je bio prvi digitalni vodič koji je izrađen na ovim prostorima (ne samo u Hrvatoskoj). Od tada svake godine na jednostavan, dugovit način vode brucoše kroz prvu godinu. Ove godine je uvedena novost, pa će uz digitalnu Vodič imati i papirnatu verziju. Osim toga, Vodič je potpuno izmijenjen, obnovljen, dopunjen i redizjaniran. Dodano je puno praktičnih savjeta, kao i crtica iz povijesti fakulteta kako bi studenti mogli saznati zbog čega su se pojedine dvorane nazvale imenima profesora MEFa, kako je nastao Fakultet, zašto se 17.12 slavi kao dan Fakulteta te cijeli niz zanimljivosti o Fakultetu.

Proširena digitalna verzija bit će dostupna početkom nadolazeće akademske godine, a tiskano izdanje možete pronaći u knjižnici Medicinskog fakulteta. 

srijeda, 3. kolovoza 2016.

Ulovi sve Pokemone za dodatne ECTS bodove!

Zarazna igrica Pokemon GO studentima na sveučilištu u Idahu od iduće će godine donositi dodatne ECTS bodove. Igranje i lov na Pokemone bit će dio predmeta 'Pop Culture Games'.

Kako prenosi Independent, profesori sveučilišta zaključili su da se igrom stječu vještine i znanja s područja etike, sigurnosti i liderstva kao i timskog rada. Kao ističu i poticanje na fizičku aktivnost te zdrav i aktivan stil života.

'Ova aplikacija nudi vam priliku za mnogo više stvari od bacanja Poke-loptica. Imate priliku istraživati okolinu, izaći van, osunčati se. Omogućava vam da se krećete u velikim grupama i timovima. Ne samo da se bavite fizičkom aktivnošću nego se i povezujete s drugim igračima i učite kako biti lider ', pojasnio je profesor budućeg kolegija Steven Bird.