petak, 14. listopada 2016.

Pet pogrešaka kod izbora fakulteta



Izbor fakulteta može biti stresan, a pitanje 'koji fakultet upisati' već je počelo proganjati maturante. Da pomognemo u tom procesu evo nekoliko čestih pogrešaka koje bi trebalo izbjeći: 

1. POŽURIVANJE

Izbor najboljeg fakulteta je proces koji zahtjeva vrijeme, trud  te istraživanje, a za upis su u konačnici obavezne i pripreme. Odgađanje odluke do zadnjeg trenutka nije najpametnija ideja. Pri istraživanju bi mogao pomoći popis fakulteta u Hrvatskoj, možeš ga pronaći ovdje.  Također, dobra ideja je obići dane otvorenih vrata fakulteta koji te zanimaju i naravno dobro istražiti njihove web stranice. 

2. 'SVI SU TAMO' 

Upisati fakultet jer će tamo studirati većina frendova, cura/dečko možda se čini kao dobra ideja u tom trenutku, ali na tome uglavnom ostaje. Ne treba zaboraviti da je to ipak tvoja odluka koja se najviše tiče tebe, a ako su pravi prijatelji ili je prava ljubav u pitanju, upis različitih fakulteta to neće moći promijeniti. 

3. 'TO SU STUDIRALI MAMA ILI TATA' 

Nastavljanje obiteljske tradicije upisa istog fakulteta može biti loša logika jer ne mora nužno predstavljati tvoje interese. Puno je bolje istražiti sve opcije i odabrati ono što odgovara tvojoj osobnosti i sklonostima. 

4. 'TAMO SU NAJZGODNIJE CURE/DEČKI' 

Na novinarstvu je možda veći postotak cura, no vidiš li se zaista pred kamerama? Imaš li ikakvih sklonosti prema pisanju? Suprotno, na Kineziološkom faksu su većinom sportski građeni dečki, no kakve su šanse da taj fakultet zaista završiš? Očito, upis zbog izgleda budućih kolega nije ispravna logika. Uostalom, svaki fakultet ima brucošijadu na kojoj možeš upoznati dobar dio studenata. 

5. 'RAČUNANJE NA NAJGORE' 

Automatska pretpostavka 'neću uspjeti to upisati' je najgora kočnica. Nikad ne znaš što možeš postići ako ne probaš. Zato, bez straha kod sastavljanja liste prioriteta. Samopouzdanje se obično stječe dobrim, ranim pripremama. Zato smo mi tu. Prve sljedeće pripreme počinju za mjesec dana, više o svemu pročitaj ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar