četvrtak, 30. lipnja 2016.

Od pjevanja do logičkog zaključivanja - evo što vas čeka na prijemnim ispitima

Državna matura velikom broju fakulteta nije dovoljna, pa ih samo 15 ne provodi dodatne provjere znanja i sposobnosti. 

Pravni fakultet prijemnim ispitom želi predvidjeti uspješnost budućih studenata tj. selektirati one koji fakultet ne bi brzo i lako završili. Prijemni se sastoji od dva testa sposobnosti : razumijevanje pročitanog i logičko zaključivanje. Vrijeme za rješavanje ispita je ograničeno na sat vremena, a ogledni primjerak može se naći ovdje.  Ista ispitna procedura vrijedi i za prijemni za Studij socijalnog rada. Testiranje će se održati 2.srpnja, a raspored je objavljen na stranici Postani student. 

Istog dana, u 12 sati testiranje provodi i Filozofski fakultet u Zagrebu. Svi kandidati polažu test intelektualnih sposobnosti, a za upis pojedinih jezičnih smjerova treba položiti i test predznanja. Kako je konkurencija kod upisa redovito velika, svake se godine oko prijemnog digne velika prašina. Ni ne čudi s obzirom na zadatke, evo primjera: 

'Stipe je tijekom sata na klupi napisao neparne prirodne brojeve manje od 2012, zatim je Goran iz fore obrisao među njima sve višekratnike broja 3. Koliko je brojeva ostalo na klupi?'

Raspored za testiranje je objavljen, a održat će se na nekoliko lokacija u gradu. Testiranje će se u svim dvoranama početi u isto vrijeme, potrebno je doći pola sata ranije,  a s fakulteta upozoravaju da neće tolerirati kašnjenje. Cijeli raspored može se provjeriti ovdje.  Zanimljivo je da na Filozofskom fakultetu u Osijeku nema dodatnih provjera, dok se u Rijeci one provode za četiri smjera. 

Maturanti koji planiraju upisati Učiteljski fakultet ovih dana biraju pjesmu. Prije dvije godine taj je fakultet test opće informiranosti uveo provjeru predispozicija za razvoj likovno kreativnih, glazbenih i motoričkih sposobnosti.  Tako se bodovi dobivaju za uspješnu interpretaciju samostalno odabrane pjesme. Dio prijemnog je i provjera govornih sposobnosti  gdje se ocjenjuje dikcija i razumijevanje pročitanog. Više o samom ispitu može se pročitati ovdje , a održat će se sljedeći tjedan, od  4. do 7. srpnja. 

Evo i datuma održavanja ispita na ostalim fakultetima. Medicina će svoju provjeru održat će 9. srpnja, a prijemni na Arhitektonskom fakultetu na rasporedu u petak i subotu. Nije prevelika utjeha, ali prijemni ispiti u Hrvatskoj po težini još uvijek nisu ni do koljena prestižnom svjetskom sveučilištu u Oxfordu. Dio prijemnog tamo je akademski razgovor  o pravcu za koji ste se odlučili studirati.  Primjer pitanja s Odsjeka za inženjerstvo bio je:

'Postavite ravnalo od 30 centimetara na vrh po jednog prsta s obje ruke. Što će se dogoditi kad približite prste?'

Nema komentara:

Objavi komentar