petak, 27. siječnja 2017.

Koliko košta studiranje u Hrvatskoj?

Studente koji se obrazuju na fakultetu van mjesta stanovanja semestar košta oko 15.500 kuna. Od tog iznosa najveći su trošak stanarina, režije i prijevoz za koje se semestralno mora izdvojiti nešto manje od 13 tisuća kuna. To kažu podaci Instituta za razvoj obrazovanja iz 2014. 

Prema toj računici cijena godine studija u Hrvatskoj iznosi 30.834 kune, trogodišnji studij je 92.502 kune, a petogodišnji 154.170 kuna ili otprilike 20.000 eura.

Najveći trošak studentima koji studiraju van mjesta stanovanja je obično smještaj. Nemaju svi sreće živjeti u studentskim domovima gdje se cijena stanarine kreće između 300 i 700 kn mjesečno. Samo osam posto studenata živi u domu. 

Što se tiče školarine, svi redovni studenti prve godine od nje su oslobođeni. Ako tijekom akademske godine steknu minimalno 55 ECTS bodova, oslobađaju se plaćanja i za sljedeću godinu. U protivnom, i njih će studij koštati, a koliko točno ovisi o visokom učilištu i broju ostvarenih ECTS bodova. Svim ovim troškovima treba pridodati i prijevoz kao i izlaske. 

Dobrom dijelu studenata Institut za razvoj obrazovanja sugerira stipendije. Sve o njima može se saznati ovdje. 

Nema komentara:

Objavi komentar