utorak, 23. kolovoza 2016.

Sutra počinje jesenski rok državne mature, evo što vas čeka

izvor: Facebook/Maturant
Ispitom iz logike sutra u 9:00 počinje jesenski rok državne mature. Točno tjedan dana kasnije piše se ispit iz obaveznog predmeta, hrvatskog jezika.

Prema komentarima s ljetnog roka, maturantima su na hrvatskom više problema radila pitanja iz književnosti nego gramatike. Osim toga, treba imati na umu da 50% ocjene iz hrvatskog jezika nosi i pisanje eseja. Tema eseja na A razini ljetnog roka bio je Povratak Filipa Latinovića, Miroslava Krleže. Dok su pristupnici B razine pisali na temu Shakespeareova Hamleta. Što se tiče problematičnog ispita iz književnosti i jezika, on traje 80 minuta, a na zadacima višestrukog izbora može se ostvariti maksimalno 80 bodova. Pitanja iz književnosti baziraju se na prepoznavanju vrsta i obilježja književnih tekstova, značajki pojedinih autora te razdoblja hrvatske i svjetske književnosti. Hrvatski se može ponavljati i preko aplikacije na kojoj se mogu naći sva pitanja koja su dosada bila na državnoj maturi.

Što se tiče matematike, ona je na rasporedu 1. rujna. Na osnovnoj razni na ljetnom roku, ispit se sastojao od  28 zadataka podijeljenih  u dvije cjeline, a ukupno je bilo moguće ostvariti maksimalno 40 bodova. Viša se razina sastojala od 30 zadataka, a maksimalan broj bodova bio je 60. Ispitne kataloge, zadatke s ljetnog roka i njihova rješenja možete pronaći ovdje. 

Od ostalih predmeta državne mature, engleski je na rasporedu u 31.kolovoza, fizika se piše 6.rujna, a istog datuma je i ispit iz politike i gospodarstva. Cijeli kalendar možete pogledati ovdje.  Konačna objava rezultata jesenskog roka je 20.09.

Nema komentara:

Objavi komentar