petak, 25. studenoga 2016.

Diplome s kojiima je lakše do zaposlenja

Pri sastavljanju liste prioriteta jedan od faktora svakako bi mogao biti i mogućnost zaposlenja nakon završetka fakulteta. Unatoč dosta crnoj statistici s HZZ-a, prostora za zapošljavanje osoba s visokom stručnom spremom ima, pogotovo u određenim strukama. 

Prije sve to su studenti FER-a tj. elektrotehničari i računalni stručnjaci. Čak štoviše, njih ne 'proizvodimo' dovoljno. Dobar dio ih posao traži u inozemstvu, a na tržištu rada kapaciteta ima za njih 2.000. 

Posao bi se lako mogao naći i s diplomom ekonomista. Radi se o zanimanju koje tijekom cijele godine ne silazi s HZZ-ova popisa 10 najtraženijih. Tipično za diplomirane ekonomiste je da cirkuliraju u sustavu velikih brojeva pa ih tako puno gubi posao, ali ih se istovremeno puno i traži.

Među  10 najtraženiji zanimanja prema podacima HZZ-a su i odgojitelji, učitelji te profesori iz raznih područja. Ne treba zaboraviti ni odgojiteljice predškolske djece. U Zagrebu one primjerice kratko čekaju posao, manje od tri mjeseca. 

Treba reći i da je trenutačno na burzi najviše djelatnika s diplomama traži u kategoriji stručnjaci iz društvenog, humanističkog i umjetničkog područja (675).  


izvor: srednja.hr 

Nema komentara:

Objavi komentar