utorak, 29. studenoga 2016.

Raste interes za ICT studije, ali i broj onih koji odustanu na prvoj godini



Interes mladih za ICT studije (Studiji računarstva, informacijsko-komunikacijske tehnologije, matematike i poslovne informatike) sve je veći. Pokazuju podaci analize Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prema njima u porastu je broj prijava na računarske studije te studije informacijskih i komunikacijskih znanosti, a nešto manje za matematiku.

Kandidati koji prijavljuju ICT studije imaju nešto više ocjene iz matematike u odnosu na prosjek svih kandidata – koji iznosi (4). Pritom najvišu ocjenu iz matematike imaju kandidati koji prijavljuju računarstvo (4,1), zatim oni koji prijavljuju matematiku (4), informacijsko-komunikacijske znanosti (3,2) te poslovnu informatiku (3). Također pokazalo se da je kvaliteta ocjena iz matematike kod ulaznih kandidata na ICT studije nešto porasla u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče rodne uravnoteženosti na ICT studijima, vidljivo je da je računarstvo dominantno muško znanstveno polje, s udjelom od 87,4 posto muških studenata i svega 12,59 posto studentica.

Bez obzira na povećanje broja upisanih na ICT studije fakulteti i dalje ne uspijevaju popuniti svoje kvote do kraja. 

Zabrinjavajuće je i da značajan broj studenata odustaje od studija već na 1. fakultetskoj godini (u prosjeku čak 40 posto). Kao razlozi najčešće se navode pogrešno odabran studij (35 posto), pretežak studij (35 posto) i loši materijalne uvjete (10 posto).

Nema komentara:

Objavi komentar