srijeda, 30. studenoga 2016.

Tko je bolji u matematici, cure ili dečki?


Prošlogodišnje međunarodno istraživanje TIMSS 2015. o trendovima u znanju matematike i prirodoslovlja koje je provedeno i u Hrvatskoj u četvrtim i osmim razredima osnovne škole te u četvrtim razredima srednje škole pokazalo je da su hrvatski su učenici u školskoj godini 2014./2015. bili uspješniji od svojih vršnjaka u prethodnom ciklusu. Razlika u matematici je bila za 12 bodova, a za prirodoslovlje nešto veća, 17 bodova. U novom istraživanju učenici su postigli iz matematike 502 boda, što je na sredini međunarodne ljestvice koja iznosi 500 bodova dok su u prirodoslovlju postigli 533 boda, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO)

Prema ovom istraživanju dečki su i dalje značajno bolji od cura u matemarici u svim trima sadržajnim i kognitivnim domenama, posebice u domeni zaključivanja.

Dok su u prirodoslovlju cure postigle statistički značajno bolje rezultate od dečki u sadržajnoj domeni znanosti o životu te u kognitivnoj domeni zaključivanja, dok su dečki postigli statistički značajno viši rezultat u kognitivnoj domeni činjeničnoga znanja. 

Čestitamo na boljem uspjehu u odnosu na prethodnu generaciju!


U ciklusu istraživanja TIMSS 2015. sudjelovalo je više od 600.000 učenika iz 57 zemalja, uključujući približno 4000 učenika četvrtih razreda iz 163 osnovne škole u Hrvatskoj.

Napomena za maturante! Od 21. 01. 2017. počinju subotnje pripreme za državnu maturu. Prijavi se ovdje i osiguraj odličan rezultata na državnoj maturi!

Nema komentara:

Objavi komentar