petak, 9. prosinca 2016.

Koju razinu obaveznog predmeta odabrati na državnoj maturi?



Da bi riješili ovu dilemu prije svega je potrebno dobro proučiti ispitne kataloge obje razine predmeta. 

Za početak, evo koje su razlike između razinama.  Kod sva tri predmeta viša je usklađena je s nastavnim planom i programom za gimnazije, dok je niža razina ispita usklađena s programom četverogodišnjih strukovnih škola.

Analizom se možete primijetiti da je razlika između hrvatskog jezika više i niže razine najmanja. U praksi se to svodi na nešto više gradiva koje je potrebno naučiti za višu razinu, drugačiji popis lektira za esej iz hrvatskog jezika, te manji obavezni broj riječi koji esej mora sadržavati. 

S druge strane, razlika među razinama engleskog i matematike je veća. Opseg gradiva kod matematike na osnovnoj razini je manji te se sastoji samo od dijelova gradiva iz 1. i 2. razreda, a kraće je i vrijeme u kojemu se zadatke treba riješiti. 

Što se engleskog tiče, razlika je u trajanju, tako se A razina ispita ukupno piše 180 minuta, a osnovna 85 minuta. Najprimjetnija je razlika u testu pisanja. Na B razini piše se kratki sastavak - do 70 riječi o svakodnevnim iskustvima. S druge strane,  A razina zahtjeva raspravljački esej od 200 do 250 riječi s uvodom, argumentacijom i zaključkom.  

Sad kad znamo razlike, treba dobro proučiti i što traže fakulteti koje mislite staviti na listu prioriteta. To je najbolje provjeriti na www.postani-student.hr

Logično, ako fakultet traži A razinu, nemate izbora. A ako traži osnovnu, moguće je prijaviti se i s višom razinom. 
No, imajte na umu da se polaganjem osnovne razine nećete moći prijaviti na sve fakultete niti se jednog dana prebaciti na bilo koji fakultet ako vam se prvi ne svidi. Također, maksimalan broj bodova kod rangiranja na fakultetima rezerviran je samo za one koji će obavezne predmete polagati na A razini iako taj fakultet kao uvjet za prijavu traži B razinu.

Bez obzira na sve, ne zaboraviti da je izbor razine predmeta kao i fakultet izrazito individualan,te je bitno ostati racionalan. Naime, ako Vam na nekom fakultetu matematika donosi samo 5 ili 10% bodova, a traži se niža razina, onda odaberite nižu jer za pripremu više trebate puno više vremena kojeg maturantima generacijama nedostaje. 

Nema komentara:

Objavi komentar