petak, 29. srpnja 2016.

Učenik zagrebačke XV gimnazije ovogodišnji je najbolji maturant

Nikola Jalšenjak na ovogodišnjoj je državnoj maturi bez ijedne greške riješio ispite iz matematike (A razine) i fizike (A razine), dok je jednako pohvalan rezultat imao iz A razine hrvatskog jezika (95,63%). Zbog ovog iznimnog uspjeha će mu 22.kolovoza biti uručena nagrada 'Marin Soljačić', koja iznosi 35.000 kn. 

Ova se nagrada dodjeljuje za postignute rezultate iz fizike i matematike A (i hrvatskog A, u slučaju da ima više studenata koji ostvare odličan rezultat i iz fizike i iz matematike A). Inače, 
Marin Soljačić redoviti je profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Soljačić je odlučio financirati ovu nagradu kako bi dao posebno priznanje mladima i pružio im motivaciju za daljnji akademski rad i napredak.

Kako prenosi 24 sata, Nikola će novac od nagrade zasada staviti na štednju, a poslije si možda priuštiti i neko putovanje. Što se tiče uspjeha, skromno je zaključio da je bila važna i sreća.

srijeda, 27. srpnja 2016.

Ključni datumi jesenskog roka državne mature

Jesenski rok i dalje je opcija svima koji nisu zadovoljni rezulatom ispita, onima koji ispite nisu uspjeli položiti kao i onima koji ispitima nisu pristupili.

Jesenski rok počinje za nešto manje od mjesec dana, točnije 24. kolovoza ispitom iz logike i glazbene umjetnosti, a završava 9. rujna ispitom iz povijesti i likovne umjetnosti. Hrvatski je na rasporedu 30. kolovoza, a matematika A i B razine 1. rujna. Raspored održavanja svih ispita može se pogledati ovdje. 

Ispiti se mogu prijaviti do nedjelje, 31. srpnja, a odjaviti do 4. kolovoza. To je i zadnji rok za promjenu razine ispita, kao i rok za uplatu ispita. Obveza plaćanja vidljiva je nakon prijave ispita u rubrici Moji podatci/zaduženja i uplate. Maturanti koji na jesenski rok izlaze jer nisu uspjeli položiti ispite u ljetnom, ispite ne plaćaju. Plaćaju ih samo oni učenici koji žele popraviti ocjenu s ispita na ljetnom roku.

Privremene rezulate jesenskog roka znat ćemo 14. rujna. Rok za prigovore je do 16. rujna, a konačni rezultati stižu 20. rujna.

petak, 22. srpnja 2016.

Popis fakulteta na kojima je ostalo mjesta na jesenskom roku

Najpoželjniji studijski programi ove godine su oni u području zdravstva, a najpoželjnije visoko učilište je Visoka policijska škola. Kažu podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Najvećem broju maturanata prvi izbor ove godine bio je studij Izobrazba trenera na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu. Na listi AZVO-a, drugi po redu po popularnosti su izvanredni i redovni studij Fizioterapije u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.  Lista je napravljena prema broju prijava prvog odabira i upisne kvote, a na njenom vrhu je i studij Logopedije te Radiološke tehnologije.

Za upise u jesenskom roku ostalo je još 8670 mjesta, a prijave počinju danas i trajati će do 20. rujna. Od ukupnog broja upisnih mjesta slobodno je ostalo njih još 8670.  Što se tiče Sveučilišta u Zagrebu najviše ih je na Tehničkom veleučilištu te na Tekstilno - tehnološkom fakultetu. Maturanti na jesenskom roku još uvijek mogu upisati i Filozofski fakultet, Pravni fakultet pa i Kineziološki.

Na fakultetu Političkih znanosti još je sedam slobodnih mjesta, na Građevinskom fakultetu u Zagrebu tri, dok ih na Ekonomskom i Medicinskom fakultetu više nema. Ovi se podaci odnose na Zagreb, pa je dobra vijest da su na Ekonomskom fakultetu u Rijeci još 183 slobodna mjesta, a tamo se još uvijek može studirati i medicina. Dodatne informacije i detalji mogu se naći na poveznici. 

utorak, 19. srpnja 2016.

Matura za pamćenje - ispit bez greške riješilo 108 učenika

Maturu 2015./2016. školske godine pamtit ćemo po dobroj statistici. Čak 108 ispita riješeno je bez greške, 41 učenik riješio je jedan ispit više razine u potpunosti, a četiri učenika čak dva ispita više razine uspjela su riješiti sa 100 postotnim rezultatom. Matura će se pamtiti i po tome što je prošla mirno, bez prepisivanja i skandala. Ispitima je pristupilo nešto više od 35 tisuća učenika, od čega je skoro 13 tisuća učenika gimnazija i oko 17.600 učenika strukovnih škola. 

Težak ispit iz hrvatskog 

Što se tiče obaveznih predmeta, najbolje su riješeni ispiti iz stranih jezika - njemačkog i engleskog, dok je najgore riješena matematika i to A razine. S druge strane ove se godine najviše padalo hrvatski jezik na B razini. Od izbornih predmeta gimnazijalci su 'rasturili' psihologiju i biologiju dok su iz geografije i sociologije dobili loše ocjene. Učenici strukovnih škola najbolje ocjene dobili su iz politike i gospodarstva te likovne umjetnosti. Ukupno najviše petica ove godine ima iz psihologije, a najmanje iz geografije. 

Ispite državne mature ove godine nisu uspjela položiti 222 učenika. Velika je i brojka kandidata koji su izostali s ispita. Radi se o 1161 učeniku, od čega je nepravdano izostalo njih 859. 

petak, 15. srpnja 2016.

Pragovi prolaznosti državne mature i podsjetnik o podizanju svjedožbi

U ponedjeljak stižu konačni rezultati državne mature, u međuvremenu NCVVO ima dvije obavijesti.
Konačno su objavljeni  pragovi prolaznosti za ljetni rok. Nema iznenađenja, jer se  ne razilikuju se previše od prethodnih godina.  Provjerite ih ovdje.  

Druga obavijest Centra tiče se podjela svjedodžbi. Ona će se održati 21. srpnja. Svi maturanti koji su ove godine završili četvrti razred, svjedodžbu podižu u svojoj školi. Ostali pristupnici svjedodžbu podižu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, 21. i 22. srpnja od 9 do 20:00 sati. Moguće je i poslati zamolbu da se svjedodžba dostavi poštom. U tom slučaju treba poslati e-mail na adresu: info.centar@ncvvo.hr. 

Iz Centra podsjećaju sve učenike da moraju podmiriti troškove ako imaju neopravdani izostanak s prijavljenog ispita državne mature. U protivnom ne mogu dobiti potvrde o položenim ispitima kao niti svjedodžbu. Eventualno zaduženje može se provjeriti na stranici učenika pod rubrikom Moji podatci/Zaduženja i uplate.

srijeda, 13. srpnja 2016.

Stigli su privremeni rezultati ispita državne mature, rok za prigovor je 48 sati!

izvor:screenshot Youtube
Točno u podne objavljeni su privremeni rezultati ispita državne mature. Rok za prigovore je 48 sati, dakle do 15.srpnja u 12:00 sati.

Bitno je znati da se žalbe upućene e-mailom NCVVO-u ne uvažavaju.  Kao što je slučaj s nepravilnostima vezanima uz provođenje državne mature, tako je i kod žalbe na ocjenu. Prigovori se moraju podnijeti pisanim putem Školskom izbornom povjerenstvu u školi u kojoj je završen četvrti razred. To pravilo odnosi se na kandidate koji su ovoj školskoj godini završili četvrti razred. Svi ostali prigovore upisuju osobno na svojim stranicama preko poveznice 'Moji prigovori'.

Odluku o prigovoru Centar će donijeti u roku od pet radnih dana, u slučaju njenog pozitivnog razrješenja Centar može odrediti ponovno polaganje ispita.

Konačna objava rezultata biti će u ponedjeljak, 18. srpnja.

petak, 8. srpnja 2016.

Maturanti očekuju dobre ocjene na maturi

Sljedeći tjedan, u srijedu stižu neslužbeni rezultati ovogodišnjih ispita državne mature. Maturanti bi ove godine po svemu sudeži mogli biti zadovoljni ocjenama. Prema rezultatima ankete koji je proveo portal Srednja hr. najveći broj maturanata iz mature očekuje četvorku, dok ih najmanji broj misli kako će iz mature imati dovoljan.

I zaista ovo je jedna od rijetkih državnih matura koje su prošle bez incidenata poput curenja ispitnih pitanja. Zanimljivo je ipak da je prema rezultatima ankete više maturanata koji očekuju ocjenu nedovoljan nego dovoljan. Možda je tome presudio dosta zahtjevan ispit iz biologije ili Njemačkog, a faktor je moglo biti i Europsko prvenstvo u nogometu pa je uz tekme bilo teško ponavljati.

Što se tiče samih ocjena, 40 posto maturanata očekuje da će iz engleskog imati odličan. Dobar prolaz očekuju i iz matematike, gdje većina misli da će dobiti četvorku. Iz hrvatskog jezika također se očekuju prosječne ocjene.

Jesu li očekivanja ispravna znat će se 18. srpnja kada stižu službeni rezultati.

utorak, 5. srpnja 2016.

Objavljeni su privremeni rezultati prijemnog ispita na Filozofski

Više od 3 tisuće maturanata pristupilo je ove godine prijemnom ispitu na Filozofskom fakultetu. Kvalifikacijski prag iznosi 60 bodova, a ispit se sastojao od dva dijela - testa apstraktnog mišljenja i testa rješavanja problema sastavljen od matematičkih i logičkih zadataka. 

Privremene neslužbene rezultate moguće je provjeriti ovdje, a objavljeni su po brojevima prijave. 

Prema obavijesti na stranici fakulteta, svi koji uvide nepravilnosti ili imaju druge temelje za žalbu mogu ih pismeno uručiti još danas i sutra do 10:00 u pisarnici Filozofskog fakulteta. Obrazac za žalbu može se preuzeti ovdje.  Uvid u rezultate biti će u srijedu, 6.srpnja u 15:30 za sve kandidate čija prezimena počinju slovima od A do M te u 16:30 za pristupnike čija prezimena počinju slovima od N do Ž. Uvid u rezultate može obaviti samo pristupnik osobno.