petak, 28. listopada 2016.

Sve promjene na ispitima predmeta državne mature

Većina ispitnih kataloga predmeta državne mature za šk.god.2916./2017. je promijenjena. Nakon nakon 7 godina provođenja NCVVO napravio je reviziju, a promjene su zaobišle ispitne kataloge iz obje razine matematike, povijesti, logike, latinskog, likovne umjetnosti i grčkog jezika. 

Uz mijenjanje broja zadataka iz pojedinih dijelova ispita, ispitu iz hrvatskog jezika na obje razine promijenjeno je i vrijeme trajanja. Ono je produženo s 80 na 100 minuta. 

Što se tiče engleskog jezika, novost je da se na višoj razini Čitanje, Slušanje i Pisanje više ne moraju provoditi odvojeno sa stankom od 15 minuta, te da sastavak može premašiti 250 riječi. Na osnovnoj i na višoj razini dodana je napomena da nije dopušteno brisati napisani tekst. 

Na prošloj državnoj maturi najpopularniji predmet, Fizika ove je godine dobila novu knjižicu ispitnih formula. 

Uz spomenuto, promijenjeni su i ispitni katalozi iz Geografije, Politike i Gospodarstva, Informatike, Psihologije, Sociologije, Filozofije, Etike, Glazbene umjetnosti, Vjeronauka te stranih jezika. Detalji o svemu mogu se pronaći ovdje.

srijeda, 26. listopada 2016.

Smotra sveučilišta - događanje koje neodlučni maturanti ne bi smjeli propustiti

izvor: Facebook/Smotra Sveučišta u Zagrebu

Odgovori na sva pitanja o studiranju u Zagrebu moći će se dobiti u Studenskom Centru od 17. do 19.studenog na 21. Smotri Sveučilišta. 

Na licu mjesta od predstavnika svih fakulteta zagrebačkog sveučilišta moći će se saznati koje su karijerne mogućnosti nakon završetka pojedinog studija, koji su kriteriji upisa. Dobra prilika za saznati stvari koje ne pišu na web stranicama fakulteta. Recimo, kojim se izvannastavnim aktivnostima mogu zaraditi dodatni ECTS bodovi, uživo upoznati studijske programe pojedinih fakulteta i saznati sve o uvjetima smještaja tijekom studija u Zagrebu. 

Na Smotri će se predstavljati 31 fakultet i 3 umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu te druga visoka učilišta iz Zagreba i Republike Hrvatske. Novost ovogodišnjeg programa je  skup popularno-znanstvenih i umjetničkih prezentacija pod nazivom Najbolje sa Sveučilišta. Nastavnici i studenti fakulteta na pristupačan će način prezentirati inovativne teme kojima se bave naši istraživači i umjetnici i koje su sastavni dio programa pojedinih studija. Također, u okviru ovoga događanja predstavit će uspješne i atraktivne projekte umjetničkih akademija. Maturanti će na taj način dobiti cjelovitiju i realniju sliku o studijima koje planiraju upisati, učvrstiti svoju odluku ili dobiti sasvim novu ideju. 

Budući će studenti na Smotri moći dobiti i publikaciju Vodič za buduće studente za ak. god. 2017./2018. koja će se besplatno dijeliti svim posjetiteljima Smotre, uz brošure o doktorskim i specijalističkim studijima. Ulaz na smotru je slobodan. 

petak, 21. listopada 2016.

Više od trećine maturanata ne zna što želi studirati

Niste jedini kojeg muči dilema oko izbora fakulteta. Prema velikom istraživanju HZZ-a provedenom prošle godine na 3.707 maturanata više od trećine maturanata nije znalo što želi studirati. 

Manji broj - 13,7% planirao se po završetku škole zaposliti u struci za koju su se školovali. Prema podacima istraživanja najveći broj učenika ima poteškoća oko donošenja odluke o nastavku obrazovanja - većini je teško odabrati između nekoliko zanimanja tj. studijskih programa koji ih jednako privlače. Velikom  broju najviše bi pomogle dodatne informacije o studiju kao i informacije o zapošljivosti pojedinih zanimanja. 

izvor: hzz

Istraživanje se dodirnulo i ocjena srednjoškolaca, najviše učenika prolazi s vrlodobrim, a sljedeća najčešća ocjena je dobar. S peticom pak najveći broj učenika završi treći razred srednje škole.  

četvrtak, 20. listopada 2016.

U iščekivanju ispitnog kataloga iz biologije

Prošle godine ispit iz biologije iznenadio je većinu maturanata. Promijenjen je, a pitanja su tražila logičko zaključivanje. Tako su lani, nakon ispita iz biolgije maturanti pričali o pršutu, jer je jedno od pitanja bilo:     

 „Pri proizvodnji pršuta svinjski se but soli te se tim postupkom meso štiti od kvarenja. Kako soljenje utječe na bakterije koje se nalaze na površini svinjskog buta?" . 

Pelikan je postao zaštitni znak prošlogodišnje državne mature jer je malo maturanata došlo do zaključka da pelikani koji lete u jatu imaju slabiji puls jer su manje opterećeni. 

Kakav ispit maturante čeka ove godine još se ne zna. Katalog još nije objavljen. 

Tko se ipak već želi početi pipremati, smjernica bi mu mogla biti prošlogodišnji ispit koji je sačinjavao 66 zadataka, od čega je 60% zadataka bilo provjera razumijevanja i primjena znanja. 

petak, 14. listopada 2016.

Pet pogrešaka kod izbora fakulteta



Izbor fakulteta može biti stresan, a pitanje 'koji fakultet upisati' već je počelo proganjati maturante. Da pomognemo u tom procesu evo nekoliko čestih pogrešaka koje bi trebalo izbjeći: 

1. POŽURIVANJE

Izbor najboljeg fakulteta je proces koji zahtjeva vrijeme, trud  te istraživanje, a za upis su u konačnici obavezne i pripreme. Odgađanje odluke do zadnjeg trenutka nije najpametnija ideja. Pri istraživanju bi mogao pomoći popis fakulteta u Hrvatskoj, možeš ga pronaći ovdje.  Također, dobra ideja je obići dane otvorenih vrata fakulteta koji te zanimaju i naravno dobro istražiti njihove web stranice. 

2. 'SVI SU TAMO' 

Upisati fakultet jer će tamo studirati većina frendova, cura/dečko možda se čini kao dobra ideja u tom trenutku, ali na tome uglavnom ostaje. Ne treba zaboraviti da je to ipak tvoja odluka koja se najviše tiče tebe, a ako su pravi prijatelji ili je prava ljubav u pitanju, upis različitih fakulteta to neće moći promijeniti. 

3. 'TO SU STUDIRALI MAMA ILI TATA' 

Nastavljanje obiteljske tradicije upisa istog fakulteta može biti loša logika jer ne mora nužno predstavljati tvoje interese. Puno je bolje istražiti sve opcije i odabrati ono što odgovara tvojoj osobnosti i sklonostima. 

4. 'TAMO SU NAJZGODNIJE CURE/DEČKI' 

Na novinarstvu je možda veći postotak cura, no vidiš li se zaista pred kamerama? Imaš li ikakvih sklonosti prema pisanju? Suprotno, na Kineziološkom faksu su većinom sportski građeni dečki, no kakve su šanse da taj fakultet zaista završiš? Očito, upis zbog izgleda budućih kolega nije ispravna logika. Uostalom, svaki fakultet ima brucošijadu na kojoj možeš upoznati dobar dio studenata. 

5. 'RAČUNANJE NA NAJGORE' 

Automatska pretpostavka 'neću uspjeti to upisati' je najgora kočnica. Nikad ne znaš što možeš postići ako ne probaš. Zato, bez straha kod sastavljanja liste prioriteta. Samopouzdanje se obično stječe dobrim, ranim pripremama. Zato smo mi tu. Prve sljedeće pripreme počinju za mjesec dana, više o svemu pročitaj ovdje

srijeda, 12. listopada 2016.

Provjeri što te čeka na državnoj maturi - objavljeni su ispitni katalozi iz obaveznih i izbornih predmeta

Rani start pripremanja za maturu počinje proučavanjem ispitnih kataloga. Oni će maturantima pouzdano otkriti što mogu očekivati od pojedinog ispita državne mature. Sadrže sve informacije i pojašnjenja kako za višu tako i za osnovnu razinu.

Ispitne kataloge na svojim je stranicama objavio NCVVO, a možete ih pronaći ovdje.  Novost ove godine je da su uz ispitne kataloge objavljeni i ogledni ispiti. Dobra prilika da provjerite koliko toga znate i koliko toga možete riješiti u vremenskom okviru pojedinog ispita.

Najzanimljiviji od ispitnih kataloga možda je onaj iz hrvatskog jezika jer dolazi s popisom lektira za esej na obje razine. Popis možete pronaći ovdje. Mnogim se maturantima na prvi pogled ispit iz hrvatskog jezika može učiniti laganim, no podatak s ovogodišnjeg roka govori suprotno. Naime, od 35 tisuća kandidata nitko nije ostvario 100 postotni rezultat.

petak, 7. listopada 2016.

Plakat osječkog maturanta obići će svijet

U tijeku je obilježavanje Svjetskog tjedna svemira, a plakat koji će biti korišten na svim događanjima, promocijama i sajmovima po cijelom svijetu rad je osječkoga učenika 4. razreda Škole primjenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, Filipa Glogoškog. 

Natječaj je objavljen krajem prošle godine, a iza svega stoji neprofitna svjetska organizacija 'World space week'. Filipovo grafičko rješenje osvojilo je prvo mjesto jer je ispunilo sve kriterije. Njegov su rad najboljim ocijenile ugledne osobe - astronauti i predstavnici velikih kompanija poput NASA-e.


srijeda, 5. listopada 2016.

Objavljen je popis lektire za esej iz hrvatskog jezika na državnoj maturi

Tko nije dosada redovito čitao lektire, vrijeme je da posjeti knjižnicu. I ove godine na A i B razini pristupnici će morati napisati jednu u tri vrste eseja: interpretativni, raspravljački te usporednu raščlambu dvaju ili više tekstova. Na A razini esej mora sazdržavati minimalno 400 riječi, dok je na B razini minimum 350 riječi.

U odnosu na prošlu godinu na popisu koji se do mature obavezno mora pročitati je jedno djelo manje. Popis tako sada više ne sadrži Šoljana, Poea i Flauberta, dodano je hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, Josip Pupačić, Slavko Mihalić) te Shakespeare. Marinkovićeve Ruke od prošle godine, ove su zamijenjene Kiklopom.


Popis djela za A razinu: 


1. Camus, Albert: Stranac


2. Cihlar Nehajev, Milutin: Bijeg


3. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna


4. Držić, Marin: Dundo Maroje


5. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, Josip Pupačić, Slavko Mihalić)


6. Kafka, Franz: Preobrazba


7. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi


8. Krleža, Miroslav: Povratak Filipa Latinovicza


9. Marinković, Ranko: Kiklop


10. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići


11. Salinger, Jerome David: Lovac u žitu


12. Shakespeare, William: Hamlet


13. Sofoklo: Antigona


14. Šimić, Antun Branko: Preobraženja.



Popis djela za B razinu: 


1. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna


2. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Dobriša Cesarić, Josip Pupačić, Slavko Mihalić)


3. Ibsen, Henrik: Nora


4. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi


5. Marinković, Ranko: Kiklop


6. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići


7. Shakespeare, William: Hamlet


8. Sofoklo: Antigona


Više o ispitu hrvatskog jezika na državnoj maturi možete pronaći na poveznici.