subota, 7. siječnja 2017.

Pokušajte riješiti zadatke s prijemnog za Cambridge

U medijima se pojavio primjerak prijemnog ispita za prestižni Cambridge. Jedan od najboljih fakulteta svijeta prima samo najbolje studente pred kojima je dosta težak zadatak. 

Kandidati moraju moći riješiti matematičke slagalice, a esej se piše na percepciju autora Georgea Orwella "da postoje neke ideje koje su toliko pogrešne da ih samo izuzetno inteligentne osobe mogu u njih vjerovati".

Cilj ovakvih zadataka je odabrati kandidate koji se znaju nositi s najzahtjevnijim temama.

I teme su stvarno zahtjevne, pa se među pitanjima našlo i : "da li je migrantska kriza potakla i suzbila rasizam u Evropi" ili "da li su sve revolucije osuđene na propast". 

Evo još 2 primjera pitanja: 

1. Telad uzgojena za teleće meso se uzgajaju u izuzetno surovim uslovima i imaju kratak i mizeran život. Postoji mnogo drugo mesa na rapolaganju kao što je jagnjetina i osobe koje konzumiraju meso, a zabrinuti su zbog okrutnosti prema životinjama, trebaju izbjegavati teletinu i konzumirati neka od alternativnih mesa.

Koja tvrdnja od navedenih odgovara gore navedenoj pretpostavci?

A - Životinjama treba dozvoliti da žive što je duže moguće prije nego što budu pojedene.
B - Telad ne treba uzgajati za potrošnju njihovog mesa.
C - Metode koje se koriste u uzgoju drugih životinja za meso nisu jednako okrutne.
D - Životinje imaju pravo da budu tretirane humano.
E - Osobe koje jedu mesu, a brinu o okrutnosti prema životinjama, ne jedu teletinu.

2. Albert kaže: "Sve što Caroline kaže je istina". Betty kaže: "Sve što ja kažem je laž". Caroline kaže: "Sve što David kaže je istina". David kaže: "Sve što Caroline kaže je laž". Ko je jedini koji bi mogao govoriti istinu?

A - Albert
B - Betty
C - Caroline
D - David

Nema komentara:

Objavi komentar