srijeda, 1. veljače 2017.

Sve što trebaš znati o naknadnoj prijavi, promjeni i odjavi ispita državne mature

Za točno 15 dana istječe rok u kojemu je moguće prijaviti ispite državne mature. Što u slučaju da se ispiti nikakao u tom roku ne mogu prijaviti? Je li moguća naknadna odjava i promjena? Evo odgovora.

Prema pravilniku o polaganju državne mature kandidat koji u roku (od 1.12.2016. do 15.02.20017. do 12:00) ne prijavi ispite, a za to ima opravdani razlog može ispite prijaviti do 8.5.2017. Pravilnik precizira da su opravdani razlozi : teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijave ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća i drugi opravdani razlozi. Za ostvarivanje ovog prava učenik se treba javiti ispitnom koordinatoru, a molbu treba predati Školskom ispitnom povjerenstvu. 

U istom je roku (do 08.05.2017) moguć je naknadno mijenjati ispite, ali također samo iz opravdanih razloga. Procedura je jednaka kao i kod naknadne prijave ispita. 

Ispit se može odjaviti najkasnije 20 dana prije početka ispitnog roka. Ako se ispit ne odjavi, a ispitu se ne pristupi o razlozima se mora izvjestiti Školsko ispitno povjerenstvo najkasnije 24 sata od početka ispita. Dokaz o opravdanosti izostanka mora se dostaviti najkasnije u roku od 3 dana nakon održanog ispita. U slučaju da se ništa od navedenog ne napravi u prospisanom roku, učenik mora platiti naknadu za polaganje ispita. 

Nema komentara:

Objavi komentar