petak, 24. veljače 2017.

Matura bi uskoro trebala izgledati potpuno drugačije

Format državne mature mogao bi se promijeniti. Naime, olovke i papir trebale bi zamijeniti e-ispiti.

Takva bi matura prije svega imala financijskih prednosti jer bi bila jeftinija, ali to nije jedina pozitivna strana. Rekla je Jutarnjem listu psihometričarka iz Odjela za promicanje kvalitete obrazovanja NCVVO-a Natalija Čurković - Osim cijene, glavni razlog za napuštanje modela 'papir-olovka' jest u činjenici da pomoću e-ispita možemo preciznije izmjeriti učeničko znanje. E-ispiti omogućavaju ispitivanje na zanimljiviji i kreativniji način. Ne treba zanemariti niti veću motivaciju današnjih učenika, kojima je e-ispit prirodnije okruženje.

Prednost informatizacije je i ujednačavanje kriterija ocijenjivanja. Cijeli bi proces ocijenjivanja bio točniji i pouzdaniji, pa čak i zadaci esejskog tipa. Ne bi se više moglo dogoditi da različiti ocjenjivači imaju drugačije strategije ocjenjivanja.

Realnost hrvatske svakidašnjice jedina je kočnica ovakve informatizacije. Problem je naime što veliki broj škola u Hrvatskoj nije povezano širokopojasnim internet. Ovakva bi državna matura mogla zaživjeti za pet godina.

Nema komentara:

Objavi komentar