petak, 10. lipnja 2016.

Pelikan koji je obilježio prvi tjedan mature


Redovito se na maturi pojavi pitanje koje postigne status svojevrsne javne zagonetke. I dok neki na njega traže rješenje, drugi se hvale jer ga znaju, ali svi o njemu imaju svoje mišljenje - od učenika, njihovih roditelja, roditelja njihovih roditelja, pa do javnih osoba i medija.  Zasada je to uspjelo pitanju s prvog dana mature, onom s ispita iz biologije. Da pelikani koji lete u jatu imaju slabiji puls jer su manje opterećeni tako je ovaj tjedan saznao dobar dio zainteresirane nacije. 

Možda je problem u tome što se realiziralo najavljeno, pa je pri rješavanje ispita iz biologije najbitnije bilo logički zaključivati. Tako barem misli Mate Rimac, koji je na svom Facebooku ironično komentirao: "Zamisli, moraju upaliti glavu. Nije pisalo u knjizi! Grozno!"  

Prvi dan mature, 7700 maturanata koliko ih je prijavilo taj izborni predmet, osim o pelikanima, pričalo je i o pršutu. Naime, ovo je bilo jedno od pitanja : „Pri proizvodnji pršuta svinjski se but soli te se tim postupkom meso štiti od kvarenja. Kako soljenje utječe na bakterije koje se nalaze na površini svinjskog buta?" . 

Koliko je maturanata uspjelo logički razmišljati i zaključiti ove odgovore na temelju gradiva srednje škole, znat će se 13. srpnja kada je objava rezultata. U međuvremenu, sva pitanja i biologije zajedno sa rješenjima mogu se pronaći ovdje. 

Što se tiče ostalih predmeta prvog tjedna mature, prema komentarima na društvenim mrežama ispit iz fizike nekima je bio najteži dosada, a najviše problema kandidatima je radila teorija.


screenshot Facebook/Maturanti 2015./2016
Dok se rješenja iz fizike još uvijek čekaju, osim biologije na stranicama NCVVO-a mogu se naći i ispitni katalozi s točnim odgovorima iz likovne umjetnosti, geografije i vjeronauka. Prvi tjedan državne mature inače je prošao bez neregularnosti. Ni ovoga vikenda nema odmora od učenja, u utorak i srijedu piše se prvi obavezni predmet – hrvatski. 

Nema komentara:

Objavi komentar