petak, 17. lipnja 2016.

Vodič za brucoše kroz prednosti i mane Bolonje



Mjesec dana maturante dijeli od studentskog života, titule brucoša i jednog od glavnih karakteristika hrvatskog akademskog sustava – Bolonjskog  procesa. Uveden je prije deset godina, no i struka i istraživanja slažu se da u njegovoj provedbi postoje nedostatci. 

Tako bi prema posljednjem  istraživanju Educentra čak četvrtina od 300 ispitanih studenata Bolonju ukinula, a većina upozorava na nedostatke koji se nužno moraju mijenjati. Prije svega studenti ističu staru boljku neusklađenosti obrazovanja i stanja na tržištu rada. Velik problem je i što se poslodavci ne snalaze u terminima Bolonje, pa često ne razumiju razlike preddiplomskog i stručnog studija. S time se slaže i struka, tako rektor osječkoga sveučilišta smatra da se Hrvatska prebrzo prilagođavala Bolonjskom procesu pa smo zbog toga dobili zamišljeni model koji nije dovoljno prepoznat u poslovnom okruženju, prenosi HRT. Problem je i u tome što Bolonja nije ispunila svoj prvotni cilj, skratila proces studiranja. Brucoši koji očekuju da će se umjesto bubanja činjenica na fakultetu baviti praktičnim radom i rješavanjem konkretnih problema, mogli bi se prevariti. Prema spomenutom istraživanju, Bolonja ni to nije ispunila. Isto tako džeparac će, pogotovo na nekim fakultetima biti teško zaraditi studentskim poslovima, jer kako ističe jedan ispitanik: 'Studenti su svedeni na starije srednjoškolce koji moraju ići na sat, pisati zadaće i donositi ispričnice zašto nisu bili na predavanju.'

Priča ima i pozitivnu stranu. Zanimljivo je da ispitanici koji su studirali po Bolonjskom procesu ipak imaju bolje mišljenje o kvaliteti studiranja nego ispitanici koji su studirali po starom programu. Prema podacima ovog istraživanja Bolonja ima još prednosti. Studenti su primorani redovito učiti, jer su im veliki predmeti podijeljeni na manje jedinice i mogu ih polagati preko kolokvija.

Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji koja nakon uvođenja Bolonjskog procesa nije napravila njegovu analizu, niti reviziju. Dok se to ne promijeni i nove generacije brucoša Bolonju bi mogle pamtiti više po njenim nedostacima.

Nema komentara:

Objavi komentar