četvrtak, 23. lipnja 2016.

Matura se bliži kraju: završila matematika, stigli odgovori iz engleskog


via GIPHY, source: http://wifflegif.com/

Zadnji od obaveznih predmeta državne mature je riješen. Matematiku B razine prijavilo je ove godine skoro 25 tisuća maturanata, dok je onu A razine prijavilo gotovo 13 tisuća kandidata. Prema prvim komentarima izgleda da je ovaj, mnogima najteži predmet, prošao bez neugodnih iznenađenja.

Zadaci B razine dobrim su dijelom pratili ispitni katalog, te su se većinom mogli riješiti uz korištenje kalkulatora. Jedini zadatak koji se nakon mature spominjao na društvenim mrežama je onaj s jabukama (3kg banana i 4kg jabuka koštaju 44.50kn, 2kg banana i 5kg jabuka košta 40.75kn. Koliko košta 1kg jabuka ?), pa bi se ovih dana mogli pojaviti  duhoviti memovi te tematike.  Laganim je ove godine, barem prema komentarima na društvenim mrežama ocijenjen i ispit iz engleskog.  Više ne bi smjelo biti dileme oko točnih odgovora jer su na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljena točna rješenja. Provjerite ih ovdje.

Od ispita na državnoj maturi ostali su još njemački i francuski koji se pišu sutra, te glazbeni koji je na rasporedu u ponedjeljak. Tko je kako prošao znat će se 13.07. kada je objava rezultata, dok će se konačni rezultati znati pet dana kasnije - 18.07. Taj datum treba zapamtiti i kao zadnji rok za izbor tj. mijenjanje studijskih programa.    

Nema komentara:

Objavi komentar