utorak, 7. lipnja 2016.

Hoće li veće sankcije smanjiti prepisivanje na maturi?



Ispitima iz biologije i vjeronauka i dosad u Hrvatskoj neviđenom kontrolom počeli su ispiti iz državne mature. Uz strože kazne za prepisivače postrožene su i mjere osiguranja ispitnih materijala, a i kvartovska policija pozvana je u pojačane kontrole oko škola. Među maturantima se ipak najviše priča o strožim kaznama za prepisivače. Prema novim pravilima, za prepisivanje, varanje ili krađu ispita kandidati neće smjeti pristupiti ostalim ispitima državne mature u tekućoj, kao ni u narednoj godini. Kradljivcima ispita prijeti i novčana kazna. 

Priče o prepisivanju prate gotovo svaku našu maturu, ali sankcije nikada nisu bile ovoliko oštre. Prije dvije godine ispit iz engleskog pojavio se čak i na Facebook-u. Maturant ga je slikao, a kolegica objavila. Njemu je ispit poništen, ali mogao ga je opet polagati već na jesenskom roku,  dok je djevojka koja ga je objavila prošla nekažnjeno. 

Relativno slabu kaznu dobilo je i dvadeset kandidata uhvaćenih u varanju. Oni su ispit morali ponoviti, ali već u istom ispitnom roku. 2012-te u zadarskoj gimnaziji 14 maturanata esej na temu Otac Goriot započelo je i završilo identičnom rečenicom, koristeći iste izraze i u samom tekstu. Ravnatelj je stao u obranu učenika, a prijetilo se sankcijama nastavnicima koji su dežurali.

Ovogodišnjim strožim kaznama državna matura trebala bi postati imuna na prepisivanje, pravilnik bi mogao postati nešto čega se svi drže, a na ovaj način približavamo se i praksi zemalja Europske unije ili SAD-a. Njihove su sankcije još oštrije. Primjerice, kandidat ulovljen u varanju u Belgiji, čak pet godina ne može maturirati, jer mu toliko traje zabrana pristupa ispitu. 

Neke su države otišle i korak dalje. Kako bi spriječila varanje na ispitima iračka je vlada jednom prilikom na tri sata ugasila Internet. Praksu gašenja interneta provode i u Uzbekistanu, a u indijskoj državi Gujarat vlada je isključila mobilne mreže kako bi spriječili prepisivanje na nacionalnom računovodstvenom ispitu, piše Verge. U Kamboži je navodno jedne godine vojska opkolila škole diljem zemlje kako bi spriječili učenike u prepisivanju. Blokirali su im prozore da ne bi mogli dobacivati testova pomagačima izvan škole.

Kada se sve ovo uzme u obzir naša nova pravila protiv prepisivača možda i nisu tako strašna, a 27. lipnja kada završi zadnji ispit ovogodišnje mature znat ćemo i jesu li bila efikasna. Uz svu literaturu koja se ovih dana čita kako bi se što bolje napisali ispiti, nije loše pročitati ni Pravilnik nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Za pomoć oko priprema, skripte ili savjete uvijek se možeš obratiti i Presto centru. 

Nema komentara:

Objavi komentar