srijeda, 15. lipnja 2016.

Tri trika za maturu bez stresa


Napetost i nervozu zbog mature neki su osjetili još početkom školske godine, a stresu ovaj mjesec ne mogu pobjeći ni najotporniji. Sol na ranu su pojačani sigurnosni uvjeti koji se provode na ovogodišnjoj maturi, a velikom broju maturanata stvar pogoršavaju prijemni ispiti. Iako može biti motivirajući, stres u većini slučajeva odmaže, a ova tri savjeta moga bi ga svesti na minimum. 

1. Aplikacije kojima treba dati šansu
Možda se čini ironičnim, ali postoje aplikacije koje mogu pomoći u koncentraciji i spriječiti odgađanje učenja i uzaludno surfanje društvenim mrežama. Za pomoć u koncentraciji ističe se Forest app. Tko uspije odoljeti iskušenju Facebooka na pola sata preko aplikacije će vidjeti kako sjeme izrasta u prekrasno drvo. Za one kojima je ovo sladunjavo, tu je nešto drastičnija, no jednako efektna AppDetox. Osim kod koncentracije, aplikacije mogu brzo, a efikasno pomoći u učenju. Među njima se ističe Photomath, hvaljeni projekt hrvatskog tima koji rješava i najkompleksnije matematičke zadatke. Za nadolazeći ispit iz engleskog jezika preporuka je Elevate. Kroz igru proširuje rječnik, pa bi mogla sprječiti da se pri pisanju eseja ne možete sjetiti nekog engleskog izraza.  

2. Mama je u pravu - ne treba preskakati obroke i bitno je dobro se naspavati 
Državnu maturu možda je najbolje zamisliti kao Europsko prvenstvo u nogometu, a tom analogijom sebe kao momčad favorita. Kao i nogometašima tako je i maturantima prije velikih ispita potreban poseban tretman. Bez tuluma, neprospavanih noći, s redovitim i pravilnim obrocima. Svi stručnjaci se slažu, u stresnim situacijama pravilna ishrana i dobar san mogu puno značiti. Najgora greška pred zahtjevan ispit je neprospavana noć s puno kofeina. Greške koje se tada događaju često nisu odraz neznanja već iscrpljenosti. 

3. Humor pomaže, nervozni kolege mogu odmoći
Prije svakog ispita često se pojavi onaj jedan nervozni kolega koji uspije iskopati hrpetinu pitanja na koje nitko, pa ni on ne zna odgovor. U takvim situacijama zna se dogoditi da cijela grupa zaboravi sve što je do tada naučila. Negativno razmišljanje nema smisla kao ni pripremanje za ispit dva sata prije njegova početka. Humor, s druge strane pomaže da se maturi nasmije u lice. Osim što podiže raspoloženje, dobar je i za samopouzdanje, što može biti presudno da se na pitanja odgovori ispravno. 

Nema komentara:

Objavi komentar