utorak, 7. lipnja 2016.

Popis fakulteta s kojima nećeš završiti na burzi



Puno pitanja ovih dana muči maturante,  od onih s ispita na državnoj maturi do onog većeg - koji fakultet odabrati. Ostalo je još nešto vremena za razmišljanje, lista prioriteta s deset studijskih programa može se mijenjati do 18. srpnja, kada ističe i rok za njihovu prijavu. Kriterij koji bi svi neodlučni pri tome svakako trebali uzeti je stanje na tržištu rada. 

HZZ je napravio analizu na temelju položaja pojedinih zanimanja u prethodnim razdobljima ali i prognozi njihova položaja u budućnosti. Prema njihovim podacima s fakultetom medicine posao bi se bez problema mogao naći u cijeloj Hrvatskoj. Isplati se upisati i STEM studije (prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo i matematika). U gotovo svim bi županijama prema analizi HZZ-a trebalo povećati broj upisanih na elektrotehniku, informacijsku tehnologiju ili računarstvo. Što se tiče humanističkih i društvenih studija na HZZ-ovom popisu spominju se germanisti i anglisti i to većinom u županijama kontinentalne Hrvatske.  Građevinarstvo i arhitektura nisu preporuka za upis onima koji planiraju posao tražiti u Zagrebu ili Zagrebačkoj županiji, no u ostalim dijelovima Hrvatske mogli bi biti traženi.

U nastavku je dio popisa sveučilišnih studija u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata na području Zagreba i Zagrebačke županije:

  1.          Medicina
  2.        Matematika
  3.        nastavnički Fizika i tehnika
  4.        nastavnički Fizika
  5.        nastavnički Fizika i kemija
  6.        nastavnički Glazbena pedagogija
  7.        Fizika i informatika,
  8.        nastavnički Računarstvo
  9.        Farmacija
  10.        Germanistika
  11.        Logopedija
  12.        Rehabilitacija
  13.        Elektrotehnika i informacijska tehnologija
  14.        Strojarstvo
Cijeli popis preporuka za upis prema analizi HZZ-a po svim županijama može se pronaći ovdje.

S druge strane analize HZZ-a su fakulteti i zanimanja s kojima bi se na posao u struci moglo načekati. Na toj listi najčešće se spominje ekonomija, a prate ju pravo, politologija, novinarstvo i promet.

Prema prijavljenim predmetima, čini se da maturanti ove godine prate savjete stručnjaka da je bolje upisivati STEM studije. Tako će na ispitu iz fizike biti gužva. To je ove godine najpopularniji izborni predmet kojeg je prijavilo skoro 11 tisuća maturanta. 

Više nema odgađanja učenja, a odgovore na sva moguća ispitna pitanja i probleme možeš naći u Presto skriptama.Izradili su ih naši profesori, a pomogli su velikom broju maturanata da upišu željeni fakultet. Možeš ih naručiti i online.

Nema komentara:

Objavi komentar