četvrtak, 30. lipnja 2016.

Otvoren je natječaj za smještaj u studentskim domovima

Financijski najisplativiji, s menzom na dohvat ruke i ekipom za učenje ali i tulumarenje - to su samo neke od prednosti života u studentskom domu. Natječaj na koji se svi zainteresirani trebaju javiti otvoren je sljedećih mjesec dana, zaključno s 27.07.
Prema njemu, pravo na subvencionirani smještaj imaju:

1. redoviti studenti, državljani Republike Hrvatske
2. redoviti studenti, državljani EU s prijavljenim boravkom u RH sa statusom stranca na stalnom boravku u RH
3. studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija

Za izravan smješaj u dom presudne su, između ostalog, dobre ocjene u srednjoj školi. Tako izravno mjesto u domu mogu dobiti brucoši kojima mjesečni prihodi u kućanstvu  ne prelaze po članu kućanstva iznos od 65% proračunske osnovice i koji su sve razrede srednje škole završili s prosjekom 5,00.   Dodatni bodovi dobivaju se i za odlične rezultate na državnoj maturi. 

Dokumentaciju koju je potrebno dostaviti za prijavu na natječaj najbolje je provjeriti ovdje. Brucoši za razliku od studenata viših godina dokumentaciju mogu poslati i poštom preporučeno na adresu Studentskog centra. Prijava se može predati i osobno radnim danom od 8,00 do 20:00 sati. 

Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije 16.08. na oglasnoj ploči i web stranici Studentskog centra. Prigovori na rezultate mogu se slati najkasnije osam dana nakon njihove objave. 

Od pjevanja do logičkog zaključivanja - evo što vas čeka na prijemnim ispitima

Državna matura velikom broju fakulteta nije dovoljna, pa ih samo 15 ne provodi dodatne provjere znanja i sposobnosti. 

Pravni fakultet prijemnim ispitom želi predvidjeti uspješnost budućih studenata tj. selektirati one koji fakultet ne bi brzo i lako završili. Prijemni se sastoji od dva testa sposobnosti : razumijevanje pročitanog i logičko zaključivanje. Vrijeme za rješavanje ispita je ograničeno na sat vremena, a ogledni primjerak može se naći ovdje.  Ista ispitna procedura vrijedi i za prijemni za Studij socijalnog rada. Testiranje će se održati 2.srpnja, a raspored je objavljen na stranici Postani student. 

Istog dana, u 12 sati testiranje provodi i Filozofski fakultet u Zagrebu. Svi kandidati polažu test intelektualnih sposobnosti, a za upis pojedinih jezičnih smjerova treba položiti i test predznanja. Kako je konkurencija kod upisa redovito velika, svake se godine oko prijemnog digne velika prašina. Ni ne čudi s obzirom na zadatke, evo primjera: 

'Stipe je tijekom sata na klupi napisao neparne prirodne brojeve manje od 2012, zatim je Goran iz fore obrisao među njima sve višekratnike broja 3. Koliko je brojeva ostalo na klupi?'

Raspored za testiranje je objavljen, a održat će se na nekoliko lokacija u gradu. Testiranje će se u svim dvoranama početi u isto vrijeme, potrebno je doći pola sata ranije,  a s fakulteta upozoravaju da neće tolerirati kašnjenje. Cijeli raspored može se provjeriti ovdje.  Zanimljivo je da na Filozofskom fakultetu u Osijeku nema dodatnih provjera, dok se u Rijeci one provode za četiri smjera. 

Maturanti koji planiraju upisati Učiteljski fakultet ovih dana biraju pjesmu. Prije dvije godine taj je fakultet test opće informiranosti uveo provjeru predispozicija za razvoj likovno kreativnih, glazbenih i motoričkih sposobnosti.  Tako se bodovi dobivaju za uspješnu interpretaciju samostalno odabrane pjesme. Dio prijemnog je i provjera govornih sposobnosti  gdje se ocjenjuje dikcija i razumijevanje pročitanog. Više o samom ispitu može se pročitati ovdje , a održat će se sljedeći tjedan, od  4. do 7. srpnja. 

Evo i datuma održavanja ispita na ostalim fakultetima. Medicina će svoju provjeru održat će 9. srpnja, a prijemni na Arhitektonskom fakultetu na rasporedu u petak i subotu. Nije prevelika utjeha, ali prijemni ispiti u Hrvatskoj po težini još uvijek nisu ni do koljena prestižnom svjetskom sveučilištu u Oxfordu. Dio prijemnog tamo je akademski razgovor  o pravcu za koji ste se odlučili studirati.  Primjer pitanja s Odsjeka za inženjerstvo bio je:

'Postavite ravnalo od 30 centimetara na vrh po jednog prsta s obje ruke. Što će se dogoditi kad približite prste?'

četvrtak, 23. lipnja 2016.

Matura se bliži kraju: završila matematika, stigli odgovori iz engleskog


via GIPHY, source: http://wifflegif.com/

Zadnji od obaveznih predmeta državne mature je riješen. Matematiku B razine prijavilo je ove godine skoro 25 tisuća maturanata, dok je onu A razine prijavilo gotovo 13 tisuća kandidata. Prema prvim komentarima izgleda da je ovaj, mnogima najteži predmet, prošao bez neugodnih iznenađenja.

Zadaci B razine dobrim su dijelom pratili ispitni katalog, te su se većinom mogli riješiti uz korištenje kalkulatora. Jedini zadatak koji se nakon mature spominjao na društvenim mrežama je onaj s jabukama (3kg banana i 4kg jabuka koštaju 44.50kn, 2kg banana i 5kg jabuka košta 40.75kn. Koliko košta 1kg jabuka ?), pa bi se ovih dana mogli pojaviti  duhoviti memovi te tematike.  Laganim je ove godine, barem prema komentarima na društvenim mrežama ocijenjen i ispit iz engleskog.  Više ne bi smjelo biti dileme oko točnih odgovora jer su na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavljena točna rješenja. Provjerite ih ovdje.

Od ispita na državnoj maturi ostali su još njemački i francuski koji se pišu sutra, te glazbeni koji je na rasporedu u ponedjeljak. Tko je kako prošao znat će se 13.07. kada je objava rezultata, dok će se konačni rezultati znati pet dana kasnije - 18.07. Taj datum treba zapamtiti i kao zadnji rok za izbor tj. mijenjanje studijskih programa.    

utorak, 21. lipnja 2016.

Kome i kako se žaliti ako na državnoj maturi primijetite nepravilnosti?



Državna matura je skup strogo definiranih ispita i gotovo svi njeni detalji određeni su jednim od brojnih pravila. Cilj svega toga je da držana matura bude jednaka za sve. Ona bi trebala biti najpravedniji, najučinkovitiiji način vrednovanja znanja maturanata.  Zasada se izgleda tih pravila svi i drže, jer  u NCVVO-u nisu primijetili nepravilnosti. U slučaju da kandidat primijeti kršenje pravila ima pravo pisati prigovor, evo koja je procedura.

Prigovor se može uputiti zbog nepravilnosti u provedbi ispita, primjerice tipfelera ili nepravilnosti u postavljenom zadatku. U tu kategoriju spadaju i žalbe na dežurne nastavnike, a žaliti se može i u slučaju da ispitna prostorija nije u skladu s pravilima, primjerice nema razmaka od jedan metar između učenika. Pisani prigovor može se pisati i zbog ocjene.

U oba slučaja bitno je znati rokove. Prekasno je za žaliti se na ispit iz hrvatskog jezika, a kamoli biologije. Naime, u slučaju nepravilnosti u provedbi ispita, pisani prigovor može se podnijeti u roku od 48 sati od pisanja samog ispita. Prigovor na ocjenu moguć je u roku od 48 sati od objave rezultata. 

Kome se šalje prigovor? Ako kandidat primijeti nepravilnost u provedbi ispita ili ima razlog za žalbu na ocjenu,  pisani prigovor podnosi ispitnom povjerenstvu u školi. Povjerenstvo će procijeniti njegovu opravdanost te ga proslijediti Centru. Treba znati da se pod pisanim prigovorom ne misli na poruke ili e-mailove već to treba biti dopis poslan preporučenom poštom.  U slučaju da kandidat naknadno polaže državnu maturu kako bi upisao fakultet prigovor može poštom uputiti direktno Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Centar ima rok od pet radnih dana da donese konačnu odluku o prigovoru učenika. Donosi ju na temelju mišljenja ispitnog povjerenstva, a ako ga prihvati konačna odluka može biti i ponovno polaganje ispita.

Također, ako kandidat nije zadovoljan rezultatom ispita ima pravo pisati ga ponovno u sljedećem ispitnom roku u istoj ili drugoj  kalendarskoj godini.

Zbog svega navedenog, preporuka maturantima je da uz literaturu, priručnike i ispitne kataloge svakako prouče i Pravilnik o polaganju državne mature, kao i Pravilnik o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature. 

ponedjeljak, 20. lipnja 2016.

Maturanti napisali test iz hrvatskog jezika




Ispiti za državnu maturu iz Hrvatskog jezika na ovogodišnjem ljetnom su roku protekli bez većih problema iako je u nekim školama po navodima samih maturanta bilo kašnjenja. Maturanti koji su pisali A razinu Hrvatskog jezika ispita za esej su dobili djelo "Povratak Filipa Latinovicza" što im je po njihovim komentarima bilo dosta jednostavno djelo.
Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja potvrđeno je da je sve prošlo u najboljem redu i da su zadovoljni do sada provedenim ispitima.

petak, 17. lipnja 2016.

Vodič za brucoše kroz prednosti i mane Bolonje



Mjesec dana maturante dijeli od studentskog života, titule brucoša i jednog od glavnih karakteristika hrvatskog akademskog sustava – Bolonjskog  procesa. Uveden je prije deset godina, no i struka i istraživanja slažu se da u njegovoj provedbi postoje nedostatci. 

Tako bi prema posljednjem  istraživanju Educentra čak četvrtina od 300 ispitanih studenata Bolonju ukinula, a većina upozorava na nedostatke koji se nužno moraju mijenjati. Prije svega studenti ističu staru boljku neusklađenosti obrazovanja i stanja na tržištu rada. Velik problem je i što se poslodavci ne snalaze u terminima Bolonje, pa često ne razumiju razlike preddiplomskog i stručnog studija. S time se slaže i struka, tako rektor osječkoga sveučilišta smatra da se Hrvatska prebrzo prilagođavala Bolonjskom procesu pa smo zbog toga dobili zamišljeni model koji nije dovoljno prepoznat u poslovnom okruženju, prenosi HRT. Problem je i u tome što Bolonja nije ispunila svoj prvotni cilj, skratila proces studiranja. Brucoši koji očekuju da će se umjesto bubanja činjenica na fakultetu baviti praktičnim radom i rješavanjem konkretnih problema, mogli bi se prevariti. Prema spomenutom istraživanju, Bolonja ni to nije ispunila. Isto tako džeparac će, pogotovo na nekim fakultetima biti teško zaraditi studentskim poslovima, jer kako ističe jedan ispitanik: 'Studenti su svedeni na starije srednjoškolce koji moraju ići na sat, pisati zadaće i donositi ispričnice zašto nisu bili na predavanju.'

Priča ima i pozitivnu stranu. Zanimljivo je da ispitanici koji su studirali po Bolonjskom procesu ipak imaju bolje mišljenje o kvaliteti studiranja nego ispitanici koji su studirali po starom programu. Prema podacima ovog istraživanja Bolonja ima još prednosti. Studenti su primorani redovito učiti, jer su im veliki predmeti podijeljeni na manje jedinice i mogu ih polagati preko kolokvija.

Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji koja nakon uvođenja Bolonjskog procesa nije napravila njegovu analizu, niti reviziju. Dok se to ne promijeni i nove generacije brucoša Bolonju bi mogle pamtiti više po njenim nedostacima.

srijeda, 15. lipnja 2016.

Tri trika za maturu bez stresa


Napetost i nervozu zbog mature neki su osjetili još početkom školske godine, a stresu ovaj mjesec ne mogu pobjeći ni najotporniji. Sol na ranu su pojačani sigurnosni uvjeti koji se provode na ovogodišnjoj maturi, a velikom broju maturanata stvar pogoršavaju prijemni ispiti. Iako može biti motivirajući, stres u većini slučajeva odmaže, a ova tri savjeta moga bi ga svesti na minimum. 

1. Aplikacije kojima treba dati šansu
Možda se čini ironičnim, ali postoje aplikacije koje mogu pomoći u koncentraciji i spriječiti odgađanje učenja i uzaludno surfanje društvenim mrežama. Za pomoć u koncentraciji ističe se Forest app. Tko uspije odoljeti iskušenju Facebooka na pola sata preko aplikacije će vidjeti kako sjeme izrasta u prekrasno drvo. Za one kojima je ovo sladunjavo, tu je nešto drastičnija, no jednako efektna AppDetox. Osim kod koncentracije, aplikacije mogu brzo, a efikasno pomoći u učenju. Među njima se ističe Photomath, hvaljeni projekt hrvatskog tima koji rješava i najkompleksnije matematičke zadatke. Za nadolazeći ispit iz engleskog jezika preporuka je Elevate. Kroz igru proširuje rječnik, pa bi mogla sprječiti da se pri pisanju eseja ne možete sjetiti nekog engleskog izraza.  

2. Mama je u pravu - ne treba preskakati obroke i bitno je dobro se naspavati 
Državnu maturu možda je najbolje zamisliti kao Europsko prvenstvo u nogometu, a tom analogijom sebe kao momčad favorita. Kao i nogometašima tako je i maturantima prije velikih ispita potreban poseban tretman. Bez tuluma, neprospavanih noći, s redovitim i pravilnim obrocima. Svi stručnjaci se slažu, u stresnim situacijama pravilna ishrana i dobar san mogu puno značiti. Najgora greška pred zahtjevan ispit je neprospavana noć s puno kofeina. Greške koje se tada događaju često nisu odraz neznanja već iscrpljenosti. 

3. Humor pomaže, nervozni kolege mogu odmoći
Prije svakog ispita često se pojavi onaj jedan nervozni kolega koji uspije iskopati hrpetinu pitanja na koje nitko, pa ni on ne zna odgovor. U takvim situacijama zna se dogoditi da cijela grupa zaboravi sve što je do tada naučila. Negativno razmišljanje nema smisla kao ni pripremanje za ispit dva sata prije njegova početka. Humor, s druge strane pomaže da se maturi nasmije u lice. Osim što podiže raspoloženje, dobar je i za samopouzdanje, što može biti presudno da se na pitanja odgovori ispravno. 

petak, 10. lipnja 2016.

Pelikan koji je obilježio prvi tjedan mature


Redovito se na maturi pojavi pitanje koje postigne status svojevrsne javne zagonetke. I dok neki na njega traže rješenje, drugi se hvale jer ga znaju, ali svi o njemu imaju svoje mišljenje - od učenika, njihovih roditelja, roditelja njihovih roditelja, pa do javnih osoba i medija.  Zasada je to uspjelo pitanju s prvog dana mature, onom s ispita iz biologije. Da pelikani koji lete u jatu imaju slabiji puls jer su manje opterećeni tako je ovaj tjedan saznao dobar dio zainteresirane nacije. 

Možda je problem u tome što se realiziralo najavljeno, pa je pri rješavanje ispita iz biologije najbitnije bilo logički zaključivati. Tako barem misli Mate Rimac, koji je na svom Facebooku ironično komentirao: "Zamisli, moraju upaliti glavu. Nije pisalo u knjizi! Grozno!"  

Prvi dan mature, 7700 maturanata koliko ih je prijavilo taj izborni predmet, osim o pelikanima, pričalo je i o pršutu. Naime, ovo je bilo jedno od pitanja : „Pri proizvodnji pršuta svinjski se but soli te se tim postupkom meso štiti od kvarenja. Kako soljenje utječe na bakterije koje se nalaze na površini svinjskog buta?" . 

Koliko je maturanata uspjelo logički razmišljati i zaključiti ove odgovore na temelju gradiva srednje škole, znat će se 13. srpnja kada je objava rezultata. U međuvremenu, sva pitanja i biologije zajedno sa rješenjima mogu se pronaći ovdje. 

Što se tiče ostalih predmeta prvog tjedna mature, prema komentarima na društvenim mrežama ispit iz fizike nekima je bio najteži dosada, a najviše problema kandidatima je radila teorija.


screenshot Facebook/Maturanti 2015./2016
Dok se rješenja iz fizike još uvijek čekaju, osim biologije na stranicama NCVVO-a mogu se naći i ispitni katalozi s točnim odgovorima iz likovne umjetnosti, geografije i vjeronauka. Prvi tjedan državne mature inače je prošao bez neregularnosti. Ni ovoga vikenda nema odmora od učenja, u utorak i srijedu piše se prvi obavezni predmet – hrvatski. 

srijeda, 8. lipnja 2016.

Ponovi gradivo za ispit iz hrvatskog preko aplikacije!

screenshot: Drzavna Matura

Tjedan dana je do ispita iz hrvatskog jezika. U srijedu, 15. lipnja u 9:00 pisat će se A i B razina, a pisanje eseja  na rasporedu je u isto vrijeme ali dan ranije. Zahvaljujući aplikaciji Drzavna matura završno ponavljanje svih ispitnih pitanja koja su se pojavljivala na maturi može se i bez printanja hrpetine papira i naknadnog traženja točnog odgovora. 

Aplikacija pomaže jer štedi vrijeme, može se učiti bilo kada i bilo gdje, a kažu i da je učenje preko aplikacije dobar način smanjivanja ispitnog stresa. Smanjiti stres pred ispit bio je i cilj autora aplikacije, prošlogodišnjeg maturanta, Tomislava Grbavca. 

"Dok sam ponavljao za maturu, učinilo mi se kao gubljenje vremena stalno skidati mature, printati ih, rješavati ispite ručno, uspoređivat svoje odgovore s točnima te na kraju računanje postotka prolaznosti. Tako mi je sinula ideja da sam napravim aplikaciju "Drzavma matura" da to stresno razdoblje olakšam svim budućim generacijama. Olakšava ponavljanje na nacin da sve spomenute postupke skrati, odnosno da aplikacije sve postupke odradi umjesto njih, na korisnicima je samo da  pritisnu odgovor. " 

screenshot: Drzavna Matura

Upravo je ponavljanje ključno za dobar uspjeh na maturi, kaže 19-godišnji Tomislav, Moj savjet im je da puno ponavljaju za ispite i vjeruju svojem znanju zato sto ispiti nisu toliko teški koliko neki profesori govore."  

Na aplikaciji je zasada samo gradivo iz hrvatskog jezika ali Tomislav radi i na drugim predmetima pa bi i oni uskoro mogli biti dostupni. Besplatno se može preuzeti  za IOS i za Android

utorak, 7. lipnja 2016.

Hoće li veće sankcije smanjiti prepisivanje na maturi?



Ispitima iz biologije i vjeronauka i dosad u Hrvatskoj neviđenom kontrolom počeli su ispiti iz državne mature. Uz strože kazne za prepisivače postrožene su i mjere osiguranja ispitnih materijala, a i kvartovska policija pozvana je u pojačane kontrole oko škola. Među maturantima se ipak najviše priča o strožim kaznama za prepisivače. Prema novim pravilima, za prepisivanje, varanje ili krađu ispita kandidati neće smjeti pristupiti ostalim ispitima državne mature u tekućoj, kao ni u narednoj godini. Kradljivcima ispita prijeti i novčana kazna. 

Priče o prepisivanju prate gotovo svaku našu maturu, ali sankcije nikada nisu bile ovoliko oštre. Prije dvije godine ispit iz engleskog pojavio se čak i na Facebook-u. Maturant ga je slikao, a kolegica objavila. Njemu je ispit poništen, ali mogao ga je opet polagati već na jesenskom roku,  dok je djevojka koja ga je objavila prošla nekažnjeno. 

Relativno slabu kaznu dobilo je i dvadeset kandidata uhvaćenih u varanju. Oni su ispit morali ponoviti, ali već u istom ispitnom roku. 2012-te u zadarskoj gimnaziji 14 maturanata esej na temu Otac Goriot započelo je i završilo identičnom rečenicom, koristeći iste izraze i u samom tekstu. Ravnatelj je stao u obranu učenika, a prijetilo se sankcijama nastavnicima koji su dežurali.

Ovogodišnjim strožim kaznama državna matura trebala bi postati imuna na prepisivanje, pravilnik bi mogao postati nešto čega se svi drže, a na ovaj način približavamo se i praksi zemalja Europske unije ili SAD-a. Njihove su sankcije još oštrije. Primjerice, kandidat ulovljen u varanju u Belgiji, čak pet godina ne može maturirati, jer mu toliko traje zabrana pristupa ispitu. 

Neke su države otišle i korak dalje. Kako bi spriječila varanje na ispitima iračka je vlada jednom prilikom na tri sata ugasila Internet. Praksu gašenja interneta provode i u Uzbekistanu, a u indijskoj državi Gujarat vlada je isključila mobilne mreže kako bi spriječili prepisivanje na nacionalnom računovodstvenom ispitu, piše Verge. U Kamboži je navodno jedne godine vojska opkolila škole diljem zemlje kako bi spriječili učenike u prepisivanju. Blokirali su im prozore da ne bi mogli dobacivati testova pomagačima izvan škole.

Kada se sve ovo uzme u obzir naša nova pravila protiv prepisivača možda i nisu tako strašna, a 27. lipnja kada završi zadnji ispit ovogodišnje mature znat ćemo i jesu li bila efikasna. Uz svu literaturu koja se ovih dana čita kako bi se što bolje napisali ispiti, nije loše pročitati ni Pravilnik nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Za pomoć oko priprema, skripte ili savjete uvijek se možeš obratiti i Presto centru. 

Popis fakulteta s kojima nećeš završiti na burzi



Puno pitanja ovih dana muči maturante,  od onih s ispita na državnoj maturi do onog većeg - koji fakultet odabrati. Ostalo je još nešto vremena za razmišljanje, lista prioriteta s deset studijskih programa može se mijenjati do 18. srpnja, kada ističe i rok za njihovu prijavu. Kriterij koji bi svi neodlučni pri tome svakako trebali uzeti je stanje na tržištu rada. 

HZZ je napravio analizu na temelju položaja pojedinih zanimanja u prethodnim razdobljima ali i prognozi njihova položaja u budućnosti. Prema njihovim podacima s fakultetom medicine posao bi se bez problema mogao naći u cijeloj Hrvatskoj. Isplati se upisati i STEM studije (prirodne znanosti, tehnologija, inženjerstvo i matematika). U gotovo svim bi županijama prema analizi HZZ-a trebalo povećati broj upisanih na elektrotehniku, informacijsku tehnologiju ili računarstvo. Što se tiče humanističkih i društvenih studija na HZZ-ovom popisu spominju se germanisti i anglisti i to većinom u županijama kontinentalne Hrvatske.  Građevinarstvo i arhitektura nisu preporuka za upis onima koji planiraju posao tražiti u Zagrebu ili Zagrebačkoj županiji, no u ostalim dijelovima Hrvatske mogli bi biti traženi.

U nastavku je dio popisa sveučilišnih studija u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata na području Zagreba i Zagrebačke županije:

  1.          Medicina
  2.        Matematika
  3.        nastavnički Fizika i tehnika
  4.        nastavnički Fizika
  5.        nastavnički Fizika i kemija
  6.        nastavnički Glazbena pedagogija
  7.        Fizika i informatika,
  8.        nastavnički Računarstvo
  9.        Farmacija
  10.        Germanistika
  11.        Logopedija
  12.        Rehabilitacija
  13.        Elektrotehnika i informacijska tehnologija
  14.        Strojarstvo
Cijeli popis preporuka za upis prema analizi HZZ-a po svim županijama može se pronaći ovdje.

S druge strane analize HZZ-a su fakulteti i zanimanja s kojima bi se na posao u struci moglo načekati. Na toj listi najčešće se spominje ekonomija, a prate ju pravo, politologija, novinarstvo i promet.

Prema prijavljenim predmetima, čini se da maturanti ove godine prate savjete stručnjaka da je bolje upisivati STEM studije. Tako će na ispitu iz fizike biti gužva. To je ove godine najpopularniji izborni predmet kojeg je prijavilo skoro 11 tisuća maturanta. 

Više nema odgađanja učenja, a odgovore na sva moguća ispitna pitanja i probleme možeš naći u Presto skriptama.Izradili su ih naši profesori, a pomogli su velikom broju maturanata da upišu željeni fakultet. Možeš ih naručiti i online.